Annons

Annons

Annons

Annons

Kritiken i Skaras kommuntopp

Insändare
Insändare - "Det som hänt bakom kulisserna har hamnat på scenen"

Med anledning av den kritik som lyfts mot Skaras kommunalråd Ylva Pettersson, bland annat från kommundirektör Gustaf Olsson, kräver nu Miljöpartiets gruppledare Magnus Gunnarsson att kommunalrådet visar ”sina kort” och är öppen med vad som förekommit.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiets gruppledare Magnus Gunnarsson vill se att kommunalrådet visar ”sina kort” och är öppen med vad som förekommit.

Bild: Sandra Skeppar

Annons

Som jag skrev i min insändare den 7 januari, får sättet att styra Skara kommun konsekvenser. Inte alls att det är samtalsklimatet mellan oss politiker som påverkar arbetsmiljön mest inom kommunen, som man i det svar direkt påstod. Detta svar som jag som helhet betecknar mest som ett ”god dag-yxskaft-svar”.

Det är styrningen, som på ett okänsligt och märkbart omdömeslöst sätt, kraftigt påverkat förhållandet mellan de politiska organen och tjänstemannaorganisationen.

Jag kan inte se att vi har en debatt eller samtalston som på avgörande sätt skiljer sig från vad man har i riksdag eller för den skull i regionsammanhang. Visst, tuffa ordväxlingar från båda håll och kritik som kan kännas inpå skinnet ibland. Men, så ska det vara om man har uppdrag att företräda politiska partier och så är det även här. I de uppdrag som man har åtagit sig ingår att vara tillgänglig för och beredd på kritik och inte avfärda denna som påhopp, smutskastning eller personangrepp.

Annons

Annons

I de uppdrag man har ingår också att man är öppen och transparent med hur man hanterar sina relationer med de tjänstepersoner som man samverkar med och som har i uppdrag att utföra det som politiken beslutar. Vi har oerhört kompetent och professionell personal, som vet att man arbetar i en politisk styrd organisation. Men, dugligheten hos de anställda ska man inte negligera eller begränsa genom beslut som fråntar de anställda förtroendet att utföra arbetsuppgifterna utifrån sina kvalifikationer, just den kompetens som gjorde att vi anställde dem.

I den ”röra” som just nu har uppkommit kring vad som skett eller inte skett, vad som skrivits eller inte skrivits mellan kommunalrådet och kommundirektören, så finns det antagligen bara två vägar. Antingen är man helt öppen och transparent med vad som skett och skrivits eller så lägger man ”locket på”. Effekterna av de båda alternativen kommer helt säkert bli tydliga.

Jag ger Lars Berg en eloge, som vågar vara tydlig med att det finns saker som behöver bearbetas i den politiska ledningen. Han medger också att kommunalrådet framfört kritik mot kommundirektören, i vilken form och vilket ärende preciseras inte och är just nu oklart. Dags kanske, att glänta lite på locket…?

Enligt vad kommundirektören själv säger så finns det en betydande del av kritiken, det som sagts och kommunicerats på något sätt, som bygger på citat ”rena lögner”.

För att bemöta detta krävs nu att kommunalrådet visar ”sina kort” och är öppen med vad som förekommit.

Annons

”Sanningen ska göra er fria” är något som skrevs för snart 2000 år sedan, och gäller än idag.

Magnus Gunnarsson - Gruppledare MP-Skara

Fotnot: SkaraAlliansens gruppledare har tagit del av insändaren ovan och har meddelat att de väljer att inte bemöta den. De hänvisar till svar de redan gett i frågan i tidigare artiklar.

Annons

LÄS MER: Skaras kommundirektör Gustaf Olsson slutar - "För många beslut jag inte kan ställa upp på"

LÄS MER: Oppositionsrådet rasar mot politiska ledningen efter kommundirektörens besked: "Detta måste få ett stopp nu"

LÄS MER: Kommunalrådet kallades till möte efter kritiken mot Gustaf Olsson: ”Hon lyssnade med insikt på vad vi hade att säga”

LÄS MER: Gustaf Olsson lyfter bladet från munnen: ”Jag tänker inte acceptera att man sprider rena lögner om mig som person”

Annons

LÄS MER: Moderaterna vill få stopp på skriverier om kritiken: "Det finns inget intresse för allmänheten här"

LÄS MER: Fredrik Nordström rasar mot moderata uttalandet - vill att kommunalrådet avgår

Annons

Annons

Till toppen av sidan