Annons

Annons

Annons

Annons

Försvarsministern: Luftförsvaret stärks "radikalt" – största upprustningen i Sverige sedan 1950-talet

Den beslutade militära upprustningen ger ett "radikalt uppgraderat" luftförsvar. Det bedömer försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Text: 

Peter Hultqvist (S), försvarsminister, menar att den kommande upprustningen av luftförsvaret är den största i Sverige sedan 1950-tal.

Bild: Robbin Norgren, Lars Dafgård

Annons

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) talade på Folk och försvars digitala rikskonferens lyfte han fram planerade satsningar på det svenska luftförsvaret.

– Det är en rejäl förstärkning av svensk operativ förmåga som också är en viktig säkerhetspolitisk signal, sade Peter Hultqvist.

Den redan påbörjade satsningen på det markbaserade luftvärnssystemet Patriot ska fullföljas. Den första eldenheten bedöms leverera "initial operativ förmåga" redan i slutet av detta år, enligt Hultqvist.

Annons

Marinens Visbykorvetter ska beväpnas med luftvärn.

– Det ger oss ett antal rörliga enheter som kan sättas in i luftförsvaret längs hela den svenska kusten, säger Hultqvist.

Det nuvarande stridslednings- och luftbevakningsflyget ska bytas ut. Amfibiebataljonerna ska få ett nytt buret luftvärnssystem.

Sex stridsflygdivisioner bibehålls. Fyra ska ombeväpnas till nya JAS Gripen 39 E medan två flyger vidare med de äldre C/D versionerna. Totalt bibehålls därmed cirka 100 stridsflygplan.

Annons

Dessutom tillkommer en satsning på att beväpna Gripenplan med en flygburen missil för långräckviddig markmålsbekämpning.

– Det ger oss möjlighet att med avsevärd räckvidd nå in på fientligt territorium, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern uppger att sammantaget innebär satsningarna att det svenska luftförsvaret "uppgraderas radikalt."

– I stället för ett punktvis försvar av basområden och mindre landområden går vi nu mot ett luftvärn som i framtiden kan försvara regioner, säger Peter Hultqvist, och fortsätter:

– Vi får kapacitet att från svensk kust möta missil och flygangrepp på långa avstånd. Vi kommer att kunna möta långräckviddiga ballistiska robotar.

Försvarsministern pekar också på att Sverige får en bättre förvarning vid angrepp genom satsning på sensorer, samt att luftförsvaret får större chans att överleva ett angrepp genom att det kommer att kunna spridas ut.

– Vi får en ökad operativ räckvidd som innebär att en antagonist måste ha ökade resurser för skydd av egna förband, säger försvarsministern, och fortsätter:

Annons

– Ökad tröskeleffekt som en konsekvens av bland annat vår förmåga att bekämpa en fiende på djupet.

Riksdagen beslutade före jul om en upprustning av det svenska försvaret. Enligt Hultqvist är det den största upprustningen i Sverige sedan 1950-talet. Försvarsanslagen kommer att öka med över 40 procent till 2025, jämfört med 2020 års nivå.

Upprustningen ska vara genomförd till omkring 2030.

Annons

Annons

Till toppen av sidan