Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Besöksförbud på samtliga äldreboenden i Skara kommun: "Vi gör detta av omtanke"

Skara kommun fick på torsdagen Folkhälsomyndighetens stöd att införa besöksförbud på samtliga särskilda boenden.

Besöksförbud införs på Skaras samtliga äldreboenden meddelar omsorgsnämndens ordförande Gunilla Druve Jansson. Foto: Skara kommun

Bild: Josefine Hektor

Annons

I Skaraborg är samhällssmittan stor av covid-19. Sedan några veckor tillbaka har kommunen gått ut med en stark avrådan från besök, ett så kallat besöksstopp. Men eftersom verksamheten inte kan trygga besöken som ändå sker fullt ut och smittspridningen fortsätter att öka bedömer nu Skara kommun att ett besöksförbud är en nödvändig åtgärd för att än bättre kunna skydda de äldre och mest sårbara, skriver de i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Kommunen ansökte om stöd för besöksförbud hos Folkhälsomyndigheten och fick med vändande post beslut om tillfälligt besöksförbud i kommunen. Förbudet gäller från och med nu på samtliga särskilda boenden i Skara kommun till och med den 12 december.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin webbplats att de anser att ett besöksförbud ska ses som en sista åtgärd, till exempel i situationer med svårkontrollerade utbrott av covid-19, hög samhällsspridning eller där övriga åtgärder inte bedöms vara tillräckliga.

– Det är givetvis tråkigt ur ett socialt perspektiv för såväl anhöriga som bor på våra säbo som för närstående att vi inför förbudet. Men jag vill understryka att vi gör detta av omtanke och för att skydda de som riskerar att drabbas värst av covid-19. Smittspridningen är stor i vår del av regionen och det är hög tid att alla tar eget ansvar. Det här är vårt sätt att ta ansvar för de som bor på våra särskilda boenden, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i omsorgsnämnden i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan