Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kyrkan reder ut vad som gäller: √Adventsfiranden √Bön och andakt √Begravningar, dop och vigsel

”Bereden väg för Herran” och ”Hosianna” hör till det många just nu längtar efter. Kyrkor med det första adventsljuset tänt, körer, en och annan trumpet och fyllda bänkar. Men så blir det inte i år. Förutsättningen för allt vi gör till det yttre har förändrats, skriver Skara pastorat.

Text: 

Bild: Jan Andersson

Annons

Kyrkan ska fira gudstjänst som passar varje situation, just nu genom att adventsljusen tänds ett efter ett för hopp och trygghet. Världen behöver det än mer nu, menar Skara pastorat.

Men pandemin och den nya begränsningen som innebär att max åtta personer får samlas gör det omöjligt att som tidigare samlas i våra kyrkor.

Första söndagen i advent blir det trots allt, men på andra vis.

Annons

Adventsgudstjänsterna livesänds från Skara domkyrka och går på så sätt att följa hemifrån via domkyrkans och domkyrkoförsamlingens hemsida. Det går också bra att fira gudstjänsten i efterhand.

Annons

Ardala församling sammanlyser, det vill säga hänvisar församlingen till domkyrkans livesända gudstjänster. Fjärde söndagen i advent leds den gudstjänsten av Ardalas församlingspräst och församlingsmusiker med den ordning som brukar användas i S:ta Annagården.

I Varnhems klosterkyrka firas mässa där max åtta personer kan närvara, i realiteten kan det alltså komma 5-6 personer utöver de som tjänstgör. På hemsidan finns information om anmälning och de tider på söndagarna då de olika mässorna firas.

Bild: Henrik Nyblad

Dop och vigslar i adventstid. För dem gäller också max åtta personer, det kan alltså vara 6-7 personer utöver prästen och kanske en musiker. Däremot har regeringen fattat beslut om max 20 deltagare vid begravningsgudstjänster, vilken kyrkan är tacksam för, skriver pastoratet. De som tjänstgör vid begravningsgudstjänsten räknas inte in i de 20.

Kyrkan skall också erbjuda ett öppet rum för bön och andakt på egen hand. Så kommer det att vara. Måndagar till fredagar ber församlingarna tre gånger om dagen, klockan 9.00, 12.00 och 15.00. S:ta Annagårdens kyrksal, Skara Domkyrka och Varnhems klosterkyrka är öppna för enskild bön enligt hemsidans tidsangivelser.

Skara pastorats alla mötesplatser till vardags, både i kyrkor och församlingshem pausas i första hand året ut, skriver Skara pastorat.

Annons

Annons

Till toppen av sidan