Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Kristina Appelqvist prisas som årets hedersskaraborgare: ”Oerhört glad”

Deckarförfattaren Kristina Appelqvist har utsetts till årets hedersskaraborgare av Skaraborgs akademi. Hon får priset för att genom sina deckare satt Skaraborg på kartan och gjort det till ett ”Midsomers like”.

Författaren Kristina Appelqvist har utsetts till årets hedersskaraborgare av Skaraborgs akademi. Hennes deckare utspelar sig i Skövde och Skaraborg, ofta på ett lärosäte som har många likheter med Högskolan i Skövde. Foto: Högskolan i Skövde

Annons

Det var vid en digital sammankomst den 19 november som Kristina Appelqvist tilldelades utmärkelsen.

– Jag är oerhört glad och hedrad över denna fina utmärkelse. Skaraborg har varit den självklara skådeplatsen i alla mina deckare. Orter som Skövde och Varnhem, liksom den vackra naturen och det skaraborgska kynnet är viktiga beståndsdelar i alla mina böcker. Därför känns det förstås väldigt roligt att utses till Hedersskaraborgare, säger Kristina Appelqvist, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Kristina har arbetat som kommunikationschef på Högskolan i Skövde och det var då hon fick idén till sin första deckare. Boken kom ut 2009 och Kristina har sedan dess skrivit ytterligare åtta deckare som alla utspelar sig på det fiktiva Västgöta universitet.

– Högskolan i Skövde spelar en huvudroll i mina böcker. Det var här allting började. Att få ta emot detta fina pris av Högskolans rektor känns därför extra roligt, säger Kristina Appelqvist.

Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste att utses till årets heders skaraborgare 1998. Därefter har bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson, Gert Wingårdh och senast förra året Martin Lundstedt vd för AB Volvo få ta emot utmärkelsen.

Ari Kolbeinsson, lektor i integrerad produktutveckling, tilldelas i år Skaraborgs Akademis pris till en avhandling skriven av en doktorand vid Högskolan i Skövde. Foto: Högskolan i Skövde

Vid samma digitala sammankomst premierade Skaraborgs akademi även en doktorsavhandling som särskilt utmärkt sig vid Högskolan i Skövde. I år går priset till Ari Kolbeinsson, lektor i integrerad produktutveckling för hans avhandling ”Situating interruptions in manufacturing assembly”. Ari Kolbeinssons avhandling handlar om när och hur det är lämpligt att störa montörer inom tillverkningsindustrin och avbryta dem i arbetet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan