Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Skärpta restriktioner i länet - befolkningen avråds från gym och butiker: "Måste bryta det här"

Spridningen av coronaviruset går snabbt i Västra Götaland - och nu skärper Folkhälsomyndigheten de allmänna råden i länet. – Vi måste på alla sätt vi kan bryta det här så kraftigt vi kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Text

Vid dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kom beskedet om skärpta allmänna råd i flera regioner i landet, däribland Västra Götaland.

Nu går man ut med följande råd till allmänheten - och skärpningen gäller direkt, från den 29 oktober. Beslutet gäller fram till den 19 november, men kan förlängas. De skärpta restriktionerna omfattar förutom Västra Götaland också Stockholm och Östergötland.

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Annons

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Annons

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Västra Götalandsregionen har sett en enligt Thomas Wahlberg "dramatisk" ökning av antalet bekräftade covid-fall de senaste två veckorna veckorna - och ökningen har fortsatt även den här veckan. Därför inledde Regionens smittskyddsläkare dialog med Folkhälsomyndigheten.

– Antalet patienter som är inneliggande på sjukhus har nästan dubblerats jämfört med förra veckan och vi ser även en ökning gällande patienter som behöver intensivvård. Sammantaget kan vi säga att det har gått väldigt, väldigt snabbt, säger Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkaren beskriver att Regionen tidigare sett smittspridning som har koppling till aktiviteter hos arbetsplatser - som after work, fester och andra sociala sammankomster.

– Nu ser vi också utbrott inom vården, vi har fler fall inom äldreboenden och hemtjänst. Det är en oroande utveckling, säger Thomas Wahlberg.

De nya allmänna råden gäller också verksamheter, som butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar samt arbetsplatser i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län, skriver Folkhälsomyndigheten:

– Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten uppmanar också länets arbetsgivare att låta personal jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt och att tjänsteresor, möten och konferenser helt enkelt skjuts upp.

Idrotten omfattas återigen av skärpta restriktioner - glädjebeskedet om utökat publikantal till 300 dras nu tillbaka. Max 50 personer i publiken gäller alltjämt.

– Det vore olyckligt om vi skulle godkänna publik med 300 personer. Antalet ska här fortsättningsvis ligga på 50 personer, sa landshövding Anders Danielsson i samband med Folkhälsomyndighetens pressträff.

– Jag förstår hur det påverkar idrotten, men vi måste ta hänsyn till situationen och vårdläget.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan