Annons

Annons

Annons

Klirr i kassan för miljövänliga jordbrukare - Länsstyrelsen ger extra stöd i pandemins fotspår

Länsstyrelsen Västra Götaland betalar nu ut 423 miljoner kronor i kompensationsstöd till länets jordbrukare för insatser kopplade till miljön.

Med hänvisning till rådande pandemi är ersättningsnivån i år högre än vanligt.

Text

Länsstyrelsen Västra Götaland har i år valt att ge extra kompensationsstöd till miljövänligt jordbruk i pandemins fotspår.

Bild: Roger Stigell

Annons

I dagarna betalas drygt 423 miljoner kronor ut till Västra Götalands lantbrukare i kompensationsstöd till ekologisk växtodling eller djurhållning.

Ersättningsnivån till de enskilda lantbrukarna är högre i år med tanke på det särskilt utsatta ekonomiska läget som corona-pandemin för med sig.

– Ersättningarna är direkt kopplade till insatser som lantbruket förbinder sig att göra för miljön. Det kan handla om att minska utsläpp men också för att bevara vårt odlingslandskap. De här pengarna gör stor miljönytta samtidigt som de bidrar till att göra det ekonomiskt hållbart att bedriva jordbruk i Sverige, säger Joanna Gren, tillförordnad enhetschef på landsbygdsavdelningen.

Annons

Annons

Jordbruksverket är de som betalar ut pengar, medan Länsstyrelsen är de som har handlagt ansökningarna. Utbetalningarna görs löpande från och med den här veckan, och ingår i Landsbygdsprogrammet som finansieras av Sverige och EU.

Programmet innehåller en rad åtgärder som ska leda till förbättrad konkurrens inom jordbruk, ett mer hållbart användande av naturresurser och framför allt göra det mer attraktivt att bo och verka på landet.

– Hittills är även drygt 1 miljard kronor av de totalt 1,7 miljarder som beräknas betalas ut i gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreaturstöd och stöd till unga jordbrukare klara för utbetalning i december. Det känns mycket bra att vi har kommit så här långt redan nu och den här summan kommer att stiga för varje vecka som går, säger Joanna Gren.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan