Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

SD vill göra stadsängar av klippta gräsmattor

Text: 

Sammy Almedal (SD) föreslår att klippta gräsmattor i Skara ska göras om till blomsterängar. Foto: Bild på Sammy Almedal från Skara kommuns webbsändning av kommunfullmäktige. Blomsterängen är en bild av Ulf Palm.

Annons

Sverigedemokraterna föreslår i en motion att klippta gräsmattor i Skara kommun kan göras om till stadsängar. Detta för att gynna insektslivet.

I motionen beskriver Sammy Almedal (SD) att ängar på landsbygden har minskat när tidigare betesmarker har växt igen eller bebyggts. Dessutom har på senare tid robotklipparnas inträde gjort att gräsmattor hålls efter allt mer nitiskt.

Detta skapar problem för fjärilar, humlor, vildbin och andra insekter som behöver blommande växter för att fortleva. Om Skara kommun kunde ställa om klippta gräsmattor till stadsängar menar Sammy Almedal att det skulle vara att dra ett strå till stacken (för att använda ett uttryck hämtat från insektsvärlden) för att öka den biologiska mångfalden.

Annons

Annons

Sammy Almedal framhåller i motionen att ängarna kan ge en mer varierad och levande utemiljö och att det dessutom är billigare att sköta en äng än en gräsmatta.

– Vi vill ge kommunen i uppdrag att återkomma med vilka gräsmattor i Skara kommun som kan ställas om till stadsängar, sa Sammy Almedal i kommunfullmäktige när motionen presenterades.

Han vill också att det ska utredas vilka besparingar det kan innebära att ställa om från gräsklippning till att ha stadsängar och att en tidsplan för att skapa stadsängar ska tas fram.

Annons

Annons

Till toppen av sidan