Annons

Annons

Annons

Pizzerian i Varnhem

Insändare
Insändare: Köp Ryttaregården och låt pizzerian vara kvar

I SkLT den 2020-08-20 kan man läsa om hur Skaras kommunalråd, Ylva Pettersson, i samråd med beredningsutskottet, fattat ett snabbt beslut om en uppsägning av hyreskontraktet för Pizzerian i Varnhem. Som skattebetalare i både Skara kommun och i Svenska kyrkan undrar jag; VARFÖR och HUR har det kunnat bli så här?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten kräver svar om varför Svenska kyrkan fortfarande är ägare till Ryttaregården.

Bild: Arkivbild

Annons

Frågorna ställs till Skara pastorat, som, om jag är tillräckligt väl underrättad, har företrädare som fått för sig att Ryttargården INTE skall säljas till Skara kommun. Vill kyrkans medlemmar detsamma? Tidigare hyrde pastoratet ut Ryttargården till en privatperson men sedan Skara kommun inlett ett hyresavtal i samband med att Kata Gård invigdes, har kommunen bekostat en välbehövlig renovering samt skapat en omgivning där inte minst den fantastiska dahliaplanteringen finns. Allt detta för att värna den historiska miljön och de möjligheter som Kata Gård som besöksattraktion innebär.

Annons

Annons

Därtill har flera intressenter bidragit med ytterligare pengar för att öka besöksmålets både historiska och kulturhistoriska värde samt för att skapa en upplevelsehelhet. Vad jag känner till så är flera Varnhemsbor engagerade i detta och bistår med frivilliga krafter. Här finns såväl kompetens som engagemang utöver det vanliga, även över partigränser. Efter flera års tumult kring Klostercaféet finns nu en helhet och ett lugn och goda framtidsutsikter för besöksmålet. Så kommer detta!

Visserligen har det talats om turer där kyrkans representanter har satt sig på tvären och vill ha tillbaka Ryttargården men till vad och varför? Lösningen är att Ryttargården säljs till Skara kommun som då kan ändra besluten kring Pizzerian och lugnet kan få bestå. Kommunalrådet Ylva Pettersson talar om transparens gällande beslut och som skattebetalare är det väl det minsta man kan begära MEN detsamma gäller väl även för kyrkan? VAD skall kyrkan ha Ryttargården till och vilka pengar skall gå till att ersätta Skara kommun för den renovering som har genomförts?

Mig veterligen så avyttrar Svenska kyrkan flera fastigheter eftersom det är olönsamt att driva dem. HUR tänker de politiskt ansvariga och kyrkans företrädare i Skara pastorat som vill behålla Ryttargården i kyrkans försorg? Är det vad kyrkans medlemmar vill? VAR finns transparensen i dessa beslut? Jag hoppas att Varnhemsbor och andra kulturvänner går ”man ur huse” för att uppvakta och påverka kyrkans beslutsfattare. De är ansvariga för detta debacle, inte kommunens företrädare…

Tacksam för transparens och skyndsam respons!

Upprörd skattebetalare som värnar Varnhem!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan