Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Sommarens befarade otrygghet uteblev - men inför hösten finns en del orosmoln

Först om några veckor vet man hur skolstarten och folks återgång till jobbet påverkar smittoläget i kommunen, men redan nu varnar Västtrafik för ökad trängsel i pendeltrafiken.

– Det känns som att vi står i ett vägskäl, säger kommundirektör Gustaf Olsson och flaggar för fortsatt försiktighet.

Kommundirektör Gustaf Olsson, kommunalråd Ylva Pettersson (M), kommunikatör Edit Rudström och MAS Anna Falk menar att det dröjer innan man vet hur höstens coronaläge kommer att bli.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Sedan den 29 juni är siffran noll när det gäller antalet smittade brukare i kommunens verksamheter, men pandemin är långt ifrån över och medias larmrapporter om överfulla badstränder och en andra smittvåg gör att Skara kommun fortfarande håller sig på tårna.

– Jag och många med mig upplever nog en minskad respekt för smittan ute i samhället. Först om några veckor, i september, får vi se om kurvan planat ut eller om smittan ökar igen, säger kommundirektör Gustaf Olsson.

Nästa vecka kommer vårdnadshavare till förskolebarn och grundskoleelever att få information om hur verksamheten anpassas efter rådande pandemi, men kommunen upplever inte att det har funnits någon större oro inför skolstarten.

Annons

– Det känns som att vi står i ett vägskäl, säger Gustaf Olsson och betonar att nya direktiv vad det gäller distansundervisning kan komma både hastigt och plötsligt, men att man reserverar sig för alla tänkbara utfall.

Annons

Inom kommunen kommer man att fortsätta tillåta hemarbete. Frågan om hur man ska ta ställning till fysiska möten, konferenser och resor kommer att tas upp framöver, men kommunalråd Ylva Pettersson (M) är nöjd med hur det har fungerat hittills.

– Vi ser nu att andra kommuner sneglar på hur vi i Skara gjort, för vi hade redan kommit ganska långt i processen att se positivt på arbete från annan plats än den ordinarie. Det beslutet var ett år gammalt och gav oss ett stort försprång när det blev tal om hemarbete, även när det gäller dialogen mellan chefer, facket och medarbetarna. Så det är roligt att Skara än en gång är i framkant, säger hon.

Ylva Pettersson kan också konstatera att den otrygghet man bävade för under sommaren då många ungdomar stod utan sommarjobb och inställa aktiviteter, uteblev.

– Vi har haft lite skadegörelse, men inte alls den ökning vi befarade och jag tror mycket beror på att både civilsamhället och kommunen har mött upp behovet. Bland annat beslutade sig Skara för att anordna sommarlovsaktiviteter trots att det statliga stödet drogs in, vilket jag tror har varit meningsfullt för många.

Man riktar även ett stort tack till kommunens vårdpersonal som gjort ett stort arbete med att hålla verksamheterna fria från smitta sedan den 29 juni.

Bild: Josefine Hektor

Annons

Annons

Dock kvarstår en del orosmoln, däribland kollektivtrafiken. Så sent som under onsdagen höjde Västtrafik ett varningens finger för trängsel på morgon- och eftermiddagsturerna.

– Det tryckte på att vuxna som kan bör överväga att jobba andra tider för att underlätta för skoleleverna, säger Edith Rudström, kommunens kommunikatör.

På måndag den 24 augusti har omsorgsnämnden kallat till ett extra sammanträde.

– Dels är det några individärenden som rent juridiskt måste tas i nämnden. Men det hålls också för att informera politiken om hur covid under våren och sommaren påverkat vår verksamhet och våra brukare, säger omsorgschefen Pernilla Magnusson.

Även om politikerna löpande fått information så är det nu en sammanfattning som väntar.

– Nu när det har lugnat sig lite kan det vara bra att lyfta huvudet och se vad som hände, hur det har påverkat oss. Att samla ihop den senaste fem månaderna, också i relation till den mediabevakning som varit.

Tidningen bevakar som vanligt nämnden, och vad man kommer fram till där kan du läsa om i nästa vecka.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan