Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Smittskyddsläkarnas råd till alla som börjar skolan nästa vecka: ”Undvik kramar”

Här är råden för att minska smittspridningen av covid-19 inför skolstarten som drar igång de närmsta veckorna.

– När skolan börjar är det viktigt att vi tänker på att det som gäller i övriga samhället också gäller i skolan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.

Text

Inför skolstarten uppmanas alla unga om försiktighet och att fortsatt följa rekommendationerna. Att undvika kramar och närkontakt, tvätta händerna ofta och välja andra färdmedel än kollektivtrafik om det är möjligt är några av råden. Bilden kommer från skolstarten 2017. Foto: Petra Markrud

Annons

Att hålla avstånd, ha en bra handhygien och stanna hemma vid minsta förkylningsliknande symptom är råden som gäller för alla. Länsstyrelsen i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen går ut i en gemensam uppmaning om fortsatt försiktighet och att följa rekommendationerna för minskad smittspridning.

Unga uppmanas då att undvika närkontakt när man hälsar, att tänka på hur man tar sig till skolan. En uppmaning är att de som kan bör välja andra alternativ än kollektivtrafik, som att cykla eller gå till skola och jobb. Detta för att minska trycket på kollektivtrafiken som man befarar kan öka när många nu återgår till skola och arbeten.

Annons

Annons

– Coronapandemin är inte över och vi måste fortsätta hjälpas åt att bromsa smittspridningen. Råden till skolorna och eleverna är samma som till övriga samhället, men vi behöver alla påminna oss om dem, säger länsöverdirektör Lisbeth Schultze, i ett pressmeddelande.

Fakta: Fyra tips till eleverna inför skolstarten

Tänk på hur du hälsar – vinka eller använd exempelvis fötter och armbågar. Undvik kramar och närkontakt.

Tänk på hur du tar dig till och från skolan, ta gärna cykeln eller gå. Detta för att minska trängseln för den som är beroende av att resa med kollektivtrafiken.

Tvätta händerna ofta.

Stanna hemma vid minsta tecken på förkylningsliknande symptom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan