Annons

Annons

Annons

Essunga

"Gängledaren" bakom knarkfabriken i Essunga överklagar domen – igen

I januari åtalades tio personer för inblandning i den industriella cannabisodling som påträffades i ett öde hus i Essunga förra sommaren. Nu väljer en av de tongivande männen i det kriminella nätverket som i huvudsak låg bakom odlingen, att överklaga sin dom till Högsta domstolen.

Detta trots att Hovrätten redan sänkt 28-åringens straff från 7 till 8 års fängelse.

Text

Ledaren för det kriminella nätverk som låg bakom cannabisodlingen i Essunga överklagar nu sin dom till Högsta domstolen.

Bild: TT

Annons

Det var förra sommaren som polisen fick upp ögonen för en tillsynes öde fastighet i Essunga. Höga elräkningar väckte myndighetens misstankar och vid närmare anblick visade sig den röda träkåken innehålla en smärre "knarkfabrik".

Bakom den alldagliga fasaden hade någon investerat miljontals kronor för att driva på cannabisodlingen med hjälp av luftvärmepumpar, belysningsramper, ventilationsanläggningar, dieselaggregat och bevattningssystem.

Annons

Annons

För den industriella odlingen stod en konstellation av kriminella personer där en stor andel tillhörde det så kallade Backagänget.

Ledaren för detta nätverk, hemmahörande i Göteborg och stadsdelen Backa, pekades ut som en av huvudmännen och dömdes först till 8 års fängelse sedan rätten ansåg det bevisat att odlingen genererat cirka 189 kilo narkotikapreparat.

– Enligt Nationellt forensiskt centrum är det här den största enskilda odlingen som har analyserats, sa vice chefsåklagare Jenny Karlsson i ett pressmeddelande i samband med att den första domen avgjordes i Skaraborgs Tingsrätt.

Hovrätten sänkte sedan straffet till 7 års fängelse och mängden cannabis som ansågs ha producerats i fastigheten skrevs ner till 45 kilo, det vill säga under gränsvärdet för synnerligen grovt narkotikabrott som ligger runt 250 kilo.

Nu väljer dock mannen att överklaga domen till Högsta domstolen. Det uppger Göteborgs-Posten.

Den 28-årige mannens advokat menar nämligen att halten THC, det aktiva ämnet i cannabis, var lägre i tre av de 45 kilona som återfanns eftersom att just det enbart var stammar i en sopsäck. Hon menar att det därför bör bedömas annorlunda och anser sig ha stöd för detta i praxis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan