Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Fler programstudenter till Högskolan i Skövde i höst: ”Ovanligt och glädjande”

Högskolan i Skövde antar betydligt fler studenter till sina program i höst jämfört med förra året. Det naturvetenskapliga tekniska basåret är den utbildning som ökar antalet antagna mest.

– Ökningen på basåret går att koppla direkt till regeringens extrasatsning på universitet och högskolor, säger rektorn Lars Niklasson.

Högskolan i Skövde ökar antar programstudenter med 26 procent i höst, jämfört med antagningen till förra hösten. Extrapengar från regeringen ligger bakom ökningen, säger rektorn Lars Niklasson.

Bild: Jan Andersson

Annons

För att motverka nedgången på arbetsmarknaden på grund av coronakrisen har regeringen satsat mer pengar på universitet och högskolor. Den ökning av antalet antagna till Högskolan i Skövdes utbildningsprogram som nu sker går i hög grad att koppla till regeringens satsning. Ökningen ligger också i linje med högskolans långsiktiga ambitioner.

– Under flera år har vi varit tydliga med att Högskolan i Skövde behöver bli större. Vår delregion Skaraborg behöver en större högskola för att ha samma förutsättningar som andra regioner i Sverige, säger Lars Niklasson, rektor på Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Annons

Lars Niklasson, rektor på Högskolan i Skövde. Foto: Högskolan i Skövde

Annons

I första antagningsomgången inför hösten 2020 ökar antalet antagna studenter till högskolans utbildningsprogram med drygt 26 procent. Från lite drygt 2100 hösten 2019 till nästan 2 700 nya programstudenter. Samtidigt som den nationella ökningen av antalet antagna programstudenter var knappt 8 procent.

Däremot minskar antalet antagna till Högskolans kurser med ungefär 13 procent, från nästan 5 000 hösten 2019 till drygt 4 300 hösten 2020.

– Antalet ansökningar till kurser brukar kunna röra sig upp och ned ganska kraftigt mellan åren beroende på vilket utbud vi ger. Att antagningarna till programutbildningarna går upp med drygt 26 procent är ovanligt och glädjande. Att gå en flerårig programutbildning är ett mer långsiktigt åtagande för en student jämfört med att gå en kortare kurs, säger Lars Niklasson.

En stor bidragande orsak till ökningen på programsidan finns hos den naturvetenskapliga tekniska basårsutbildningen. Högskolan i Skövde antar nästan 200 fler studenter till den förberedande utbildningen i år jämfört med förra året, vilket man kan göra med hjälp av regeringens extrasatsning på universitet och högskolor.

Högskolan ökar även inom andra bristyrkesområden som hälsovetenskaper, ingenjörsvetenskap och IT, direkt följd av den satsning som staten gjort.

Högskolan i Skövde har under våren haft enbart distansundervisning. I höst går de tillbaka till campusundervisning, med flera anpassningar för att göra återgången säker.

Bild: Jan Andersson

Annons

Annons

Höstterminen kommer att startas med speciella förutsättningar, med hänvisning till coronaviruset. I våras var all utbildning på Högskolan i Skövde på distans. I september går lärosätet tillbaka till campusundervisning.

– Vi kommer att göra anpassningar för att återgången ska bli säker. Men det känns bra att vi kan få komma tillbaka till campus. Det är inte minst viktigt för studenterna studiesociala situation, avslutar Lars Niklasson.

Högskolan har bland annat begränsat antalet personer som får vistas i olika lokaler, satt upp plexiglas-skydd i receptions- och informationsdiskar och skyltat om att hålla avstånd.

Fakta: Antalet antagna hösten 2020 till Högskolan i Skövde

Antagna totalt: 5925 (2019: 5891)

Antagna till program: 2551 (2019: 2027)

Antagna till kurser: 3271 (2019: 3777)

Antagna till både program och kurs: 103 (2019: 87)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan