Annons

Annons

Annons

Annons

Huskvarna

Minnesord Jan Skoog

Jan Skoog, Huskvarna

Jan Skoog 1936-2020

F.kyrkoherden i Gnosjö, Växjö stift Jan Skoog, Huskvarna, har avlidit i en ålder av 83 år. Han sörjes närmast av barnen Mikael, Erik, Johan och Catarina med familjer, syskon, släkt och många vänner.

Jan växte upp i Skara där han också tog studenten. Jan var en trogen skaradjäkne och brukade komma till djäknedagar och jubileer av olika slag. Han tog sina teologiska examina i Uppsala och prästvigdes av biskop Sven Danell i Skara domkyrka fjärde söndagen i advent den 22 december 1963.

Annons

Annons

Jan fick sin första tjänst i smålandsdelen av Skara stift, då han blev v. komminister i Öreryd i N. Hestra pastorat och sen blev han ordinarie komminister i pastoratet med placering i Stengårdshult. Jan flyttade sedan över till Växjö stift och blev 1981 kyrkoherde i Gnosjö. Där stannade han till pensioneringen, då han och makan Gudrun flyttade till Huskvarna. Efter pensioneringen har Jan tjänstgjort som präst i Gnosjö och på andra platser, så länge krafterna medgav det.

Jan hade många uppgifter vid sidan av sin tjänst både i Skara och Växjö stift. Han var en duktig konfirmandledare och blev konfirmandkonsulent i Skara stift 1976-1981. Han var också engagerade inom det kommunala arbetet i Södra Mo, Gislaveds och Gnosjö kommuner. Jan var också en skicklig reseledare och ordnade resor till Oberammergau och andra platser. Han hade ett gott stöd i sin hustru Gudrun som var både lärare och kyrkomusiker. Livet blev annorlunda när hon gick ur tiden 2004.

Först och främst var Jan en gedigen och trogen församlingspräst som tillsammans med makan ställde upp för sina församlingsbor på alla sätt. Vi tackar Gud för Jan Skoog och lyser frid över hans ljusa minne!

Nils Hjertén, Vänersborg

Prästvigningskamrat och vän

Annons

Annons

Till toppen av sidan