Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Centrumbostäder missade bygglov: ”De ska ha koll”

Centrumbostäder missade att ansöka om bygglov när de byggde en mur på S:t Larsgatan. Detta gör att muren blir nästan 20 000 kronor dyrare än vad man kanske räknat med.

Text: 

Centrumbostäder hade inte ansökt om bygglov för muren.

Bild: Josefin Berntsson

Annons

Murar högre än 50 centimeter är bygglovspliktiga. Detta missades när Centrumbostäder byggde en mur för att ersätta den häck som tidigare funnits vid S:t Larsgatan i Skara. Till följd av detta skulle Centrumbostäder betala över 36 000 kronor i sanktionsavgift.

Efter miljö- och byggnadsnämndens möte under tisdagen har man dock beslutat att sänka avgiften till det halva, vilket landar på ett belopp på dryga 18 000 kronor.

Annons

Annons

– Vi gjorde den bedömningen eftersom att muren är byggd längs en sträcka där marknivån ändras. Det finns partier som är precis 50 centimeter, och så finns det partier som är högre, säger nämndens ordförande Leif Brohede.

Att det fanns själ för sanktionsavgift var det dock ingen tvekan om. Brohede menar att Centrumbostäder borde ha vetat om att muren krävde bygglov.

– Det här är ett bolag som inte gör annat än att förvalta fastigheter. Man kan förvänta sig att de ska ha koll.

Själva ändringen från häck till mur ser dock miljö- och byggnadsnämnden positivt på. Centrumbostäder har i efterskott ansökt om och fått beviljat bygglov för muren.

– Det är alldeles uppenbart att det är en väl genomtänkt åtgärd som är till gagn för fastigheten. Hade man kommit in till oss i rätt ordning hade det inte varit något konstigt, säger Leif Brohede.

– Centrumbostäder har inte ifrågasatt att det blev en sanktionsavgift, och jag hoppas att de uppfattar oss som att vi har behandlat dem väl och korrekt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan