Det går inte att förbjuda äldreboendenas brukare att lämna boendet. Men när anhöriga umgås med brukarna utanför boendet görs inte detta alltid med coronasmittan i åtanke. Omsorgsenheten på Skara kommun ber därför anhöriga att tänka efter lite extra.
– Vi förstår att man vill umgås med sina äldre, men det är alldeles för närgånget. Många torkar dem om munnen eller kanske klappar dem lite på kinden, säger förvaltningschef Pernilla Magnusson.
– Vi är mitt i det här just nu, och vill uppmana alla att minska risken för att äldreboendena får in smittan från annat håll. Får man in den i verksamheten går det väldigt fort.
Hon menar att trots de förberedelser man har kunnat göra så är det ändå ett helt annat läge nu när pandemin verkligen har slagit till i Skaraborg. Att släppa på några restriktioner är det inte läge för.
Annons
Annons
Många följer
Hur restriktionerna följs varierar mellan anhöriga. Den övervägande majoriteten följer de restriktioner som finns och tar del av sina anhörigas liv digitalt istället, till exempel genom videosamtal.
– Vi tar också ut brukarna mycket och tar bilder som vi kan skicka till de anhöriga, det brukar de vara väldigt tacksamma och glada för, berättar Bashkim Berisha, enhetschef på Malmgården.
– Men sedan finns det några som oavsett vill komma och hälsa på, och väntar utanför boendet.
Den vanligaste frågan som personalen på kommunens särskilda boenden får är hur många veckor till som besöksförbudet kommer att gälla.
– Men det finns inget slutdatum. Även om den värsta toppen planar ut kan vi inte säga när det här kommer att vara slut, säger Pernilla Magnusson.
– Det här är en vädjan, och vi vill alla väl. Det här är ett så lurigt virus när vi inte vet om vi är smittade eller inte, eftersom det inte syns, fortsätter avdelningschef Petra Vedebrand.
Visar hänsyn
Vad gäller de som faktiskt bor på särskilt boende så har det inte varit några problem med att inga anhöriga får komma på besök. De som inte har demens och är medvetna om pandemin tar hänsyn och vill inte bidra till smittospridningen.
– Det har man ju sett hos äldre som fortfarande bor hemma också. Många sätter sig lite i självkarantän, säger Anette Svensson Nordlander, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Annons
Det finns också en risk att anhöriga resonerar att deras egen kontakt med brukarna inte kommer att leda till smitta. Detta måste enhetscheferna kontinuerligt bekämpa.
– Jag fick ett samtal av en anhörig som tyckte att besöksförbudet var bra, men som ändå krävde att få träffa brukaren. Hon frågade om jag ville ha det på mitt samvete att hon inte skulle få träffa honom innan han gick bort. Men då frågade jag henne om hon ville ha det på sitt samvete att smittan tog sig in på boendet, och då förstod hon, berättar Bashkim Berisha.
Annons
– Det har gått bättre än vad jag hade kunnat förutse att hålla anhöriga borta, så jag hoppas att det fortsätter.
En vädjan
Men det räcker inte med att det är många som avstår från att träffa sina äldre, utan det måste gälla alla. Bara en enda kontakt med smittan kan drabba ett helt boende. Därför vädjar nu kommunens omsorgsavdelning till anhöriga att inte besöka boendena.
– Det klart att man vill krama om en anhörig när man träffas. Det beteendet sitter i ryggmärgen och det ändrar du inte så lätt. Men vi måste vara försiktiga, säger Petra Vedebrand.
– Det är en uppmaning och en vädjan. Ta gärna kontakt och hör hur de mår, men träffa dem inte och rör dem inte, säger Pernilla Magnusson.