Annons

Annons

Annons

Skövde

Giftig gas läckte ut vid explosion – tusentals blev av med strömmen

Text: 

En explosion inträffade vid Skövde Energis ställverk på Badhusgatan under torsdagen. Samtidigt blev omkring 8 000 elkunder av med strömmen – men vid 20.30-tiden var felet åtgärdat.

– Det är riktigt allvarligt och vi kommer att utreda händelsen, säger Åsa Holmqvist Ekman på Skövde Energi.

OBS! Bilden är en genrebild.

Det var vid 18-tiden på torsdagen som larmet kom. Såväl räddningstjänst som polis larmades till Badhusgatan i Skövde.

Henrik Svensson, inre befäl på räddningstjänsten, berättar att det skett någon form av explosion från ställverket på Skövde Energi. Någon brand uppstod aldrig, men däremot vällde det ut rök från taket.

Annons

Annons

Under ett par timmar valde polisen att spärra av ett område vid Kungsgatan och Badhusgatan.

– I samband med explosionen bildades kopparoxid. Det är en giftig gas och därför kan inga personer gå in i lokalerna för tillfället, sade Henrik Svensson i en tidig kontakt.

Behövde ventileras

Vid 19.20-tiden berättade Henrik Svensson att räddningsstyrkorna lämnat platsen.

– Nu är det endast insatsledaren och Skövde kommuns personal kvar. Framåt 20-tiden ska byggnaden vara tillräckligt ventilerad så att man från kommunens sida kan gå in i lokalen och undersöka vad som egentligen hänt och förhoppningsvis åtgärda felet, säger Henrik Svensson.

Lite senare under kvällen, vid 20.30, hade felet lokaliserats.

– Vi kan konstatera att det skett en explosion i vår centrala fördelningsstation. Allt pekar på att det rör sig om ett komponentfel, säger Åsa Holmqvist Ekman, kommunikationsansvarig på Skövde Energi.

”Kunde ha varit värre”

I samband med explosionen gick strömmen för tusentals hushåll i Skövde. Områden som berördes var Centrum, Karlsro, Södermalm, Västermalm, Billingssluttningen, Billingen, Västra Billingen, Hentorp, Källegården och Simsjön. Totalt drabbades omkring 8 000 elkunder.

– Den totala avbrottstiden blev 2,5 timmar, men det kunde ha varit mycket värre. Vi kunde åtgärda felet relativt snabbt efter att vi kunde ta oss in i lokalen. Det känns skönt att alla kunder har fått tillbaka sin ström nu, säger Åsa Holmqvist Ekman.

Annons

Hon fortsätter:

– Självklart ser vi allvarligt på händelsen. Vi kommer att starta en utredning och samtliga berörda parter ska undersöka vad som gick fel och se hur vi kan undvika något liknande i framtiden.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan