Annons

Annons

Annons

Västra Götalands län

Klart: Göteborgsoperans Skövdescen flyttar in i Kulturhuset

Text

Nu är det klart att Göteborgsoperan Skövdescen flyttar till Skövde kulturhus januari 2021.

– Vi ser fram emot att flytta in och bli en del av Skövde Kulturhus, som blir en central, viktig och vital del av Göteborgsoperans regionala verksamhet, säger Christina Björklund, vd på Göteborgsoperan.

Kulturhuset i Skövde kommer från och med årsskiftet även inhysa Göteborgsoperans Skövdescen, som kommer att ha premiärer för sina regionala produktioner i Kulturhuset.

En flyttkarusell i Skövde har planerats ett tag, där en av delarna är att Göteborgsoperans Skövdescen flyttar in till Skövde Kulturhus. Nu har Skövde kommun och Göteborgsoperan har tecknat ett nytt avtal som innebär att GöteborgsOperan kommer ha sin premiärscen på Skövde kulturhus från och med första januari 2021.

– Vi ser flytten som en möjlighet till att utvidga Göteborgsoperans viktiga regionala arbete, säger vd:n Christina Björklund, i ett pressmeddelande.

Göteborgsoperan har letat nya lokaler i Skövde sedan mars förra året och har nu hittat ett nytt hem. Skövde Kulturhus blir därmed Göteborgsoperans huvudscen i Västra Götaland, utanför Göteborg, vilket innebär att Göteborgsoperans regionala produktioner huvudsakligen kommer att ha sin premiär på Skövde Kulturhus för att senare turnera i regionen i enlighet med Göteborgsoperans uppdrag.

Annons

Annons

Göteborgsoperans flytt till Kulturhuset hoppas man kommer kommer gagna båda parter och kulturlivet i Skövdeområdet.

– Skövde Kulturhus har ett flertal scener som lämpar sig för Göteborgsoperans föreställningar. Att de flyttar sin premiärscen till Kulturhuset betyder att de kan erbjuda ett bredare utbud av sin repertoar till Skövderegionens publik och att en ny publik kan hitta till deras föreställningar, säger Jenny Skarstedt, kulturchef i Skövde kommun, i ett pressmeddelande.

Beroende av föreställning kommer Göteborgsoperan att spela på Stadsteatern eller Valhall och i första hand nyttja Frejasalen i Skövde Kulturhus för repetitioner. Detta för att möjliggöra att teaterscenerna under de perioderna kan användas till andra publika föreställningar.

– Fler scener ger oss större möjligheter och mer flexibilitet – vi kan bättre anpassa våra produktioner till rätt scen och det hjälper oss att ytterligare utveckla och bredda verksamheten, säger Christina Björklund.

Avtalet gäller från och med den 1 januari 2021 till och med den 31 december 2023 och förlängs sedan automatiskt med ett år i taget om det inte sagts upp av någon part senast nio månader före avtalstidens utgång.

Annons

– Vi är nöjda med avtalet och ser att det finns stora vinster både för oss och för Göteborgsoperan genom att samlokalisera oss, säger Jenny Skarstedt.

Annons

Nu väntar planering av det praktiska arbetet kring hur flytten ska gå till och verksamheten bedrivas framöver.

– Vi sätter igång direkt. Det är många detaljfrågor att lösa kring hur vi bäst formar vår organisation, vår repertoar och vårt arbete för att på nya scener få fortsätta att möta och utvecklas tillsammans med vår publik, säger Christina Björklund.

Fastigheten Eric Ugglas som Göteborgsoperan flyttar från kommer istället att bli det nya Ungdomens hus, då planen är att Nyeport ska flytta dit.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan