Högskolan i Skövde huvudalternativ inför hösten är en återgång till undervisning på campus. Men en planering också ska göras för fortsatt distansundervisning om detta skulle visa sig nödvändigt.
På grund av coronapandemin har Högskolan i Skövde liksom alla andra universitet och högskolor i Sverige sedan mitten av mars bedrivit sin undervisning på distans. Nu pågår planeringen inför höstterminen och huvudalternativet är då en återgång till undervisning på campus uppger högskolan i ett pressmeddelande.
Senast 1 juli kommer HiS att fatta beslut om en återgång till campus är möjlig. Beslutet kommer att bygga på de rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som gäller vid den tidpunkten. Om det då skulle visa sig att fortsatt distansundervisning är nödvändig görs en planering även för detta.
Annons
Annons
Högskolans rektor Lars Niklasson har uppmanat medarbetarna att hålla två spår öppna men rikta kraften i planeringen mot det Högskolan strävar efter, vilket är en återgång till campusundervisning.
Bakom den uppmaningen finns tre viktiga skäl: Det handlar om utbildningskvalitet, studenternas studiesociala situation och deras identitet som studenter på Högskolan i Skövde.
– Vi vet att många studenter har haft det tufft under våren då man tvingats studera på distans. Det kan också vara påfrestande att inte veta hur länge distansundervisningen ska pågå. Vi vill därför vara tydliga med vad som är vår huvudsakliga ambition och inriktning, säger Högskolans rektor Lars Niklasson i pressmeddelandet.
– Det första antagningsbeskedet inför höstterminen går ut andra veckan i juli. Därför har vi sagt att vi kan vänta till den 1 juli med att ge besked men inte längre. Jag hoppas dock fortfarande att jag ska kunna ge beskedet tidigare än så, helst innan midsommar.
Högskolans rektor tycker inte det är konstigt att Högskolor och universitet just nu ger olika besked om hur man ska hantera starten på höstterminen.
– Även om vi vet att alla kommer att få arbeta under samma rekommendationer till hösten har vi väldigt olika praktiska förutsättningar. Därför lägger vi tyngdpunkten i vår planering lite olika, säger Lars Niklasson.
Annons
Den kanske svåraste frågan att lösa för Högskolan handlar om de internationella studenterna. Deras situation mycket svår att bedöma i nuläget, bland annat beroende på de reserestriktioner som gäller. Högskolans övergripande inställning är dock att ta emot de internationella studenterna på campus.