Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

14 fall av covid-19 bland brukare i kommunens verksamheter

På onsdagen finns 14 fall av covid -19 bland brukare inom äldreboenden och hemtjänst i Skövde kommun.

Annons

14 konstaterade fall av covid -19 finns för närvarande inom Skövde kommuns verksamheter. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Samtliga konstaterade fall är inom sektor vård och omsorg, 11 inom äldreboenden (Tomtegården, Norrmalm och Skaraborgs Läns Sjukhem) och 3 inom hemtjänsten. Totalt har 8 brukare friskförklarats under den senaste veckan.

– Förra veckan hade vi ett nytt fall och sedan dess tolv nya fall, samtidigt som åtta brukare har blivit friskförklarade, säger Jonas Engelbrektsson, avdelningschef äldreomsorgen.

De nya fallen har konstaterats på äldreboendena Norrmalm och Skaraborgs Läns Sjukhem.

Måste arbeta så

Hur ser ni på att många ifrågasätter att personal går mellan olika avdelningar?

– Vi måste arbeta på det sättet annars räcker inte personalen till och det är också ett sätt att minska användningen av tillfälliga timanställda. Vi vill trygga kompetensen och ha bemanning under dygnets alla timmar, förklarar Engelbrektsson.

Annons

Annons

Han säger också att man följer de restriktioner som finns kring basala hygienrutiner och skyddsutrustning.

– Arbetar man så för man inte smitta vidare. Det är grunden.

Jonas Engelbrektsson betonar att arbetet är inriktat på att skydda de mest sköra.

– Vi uppmanar all personal att stanna hemma vid minsta symtom och vi erbjuder självtest till dem som är osäkra på om de är friska så att de kan återgå i arbete.

Han säger att det är svårt att hitta någon enskild förklaring till att fler smittats, trots det mödosamma arbete som görs.

– Jag tycker ändå att det är glädjande när vi lyckats i så stor utsträckning hålla smittan till avgränsade avdelningar. Det är också hoppfullt att flera äldre tillfrisknat utan att de ens behövt uppsöka sjukvård, utan att vi klarat det med egna insatser av sjuksköterska och läkare, säger avdelningschefen för äldreomsorgen.

Besöksförbud

I pressmeddelandet konstateras att besöksförbudet har varit aktivt sedan början på mars. Vidare sägs det att man inom verksamheten arbetar man ihärdigt med att begränsa fortsatt smittspridning.

”Ett kontinuerligt arbete pågår fortsatt med utbildning kring basal vårdhygien, rutiner och hur man ska arbeta med avstånd mellan medarbetare på arbetsplatser och mellan brukare. Personalen har tillgång till full skyddsutrustning i vårdnära arbete i enlighet med de direktiv som finns från Västra Götalandsregionen”, uppges det också.

Annons

Man förklarar också hur man tänker kring arbetet med covidsmittade brukare:

”När ett fall av covid-19 konstateras inom våra verksamheter organiseras vår bemanning runt brukaren. Arbetspassen kan behövas förstärkas och inriktningen är att personal inte arbetar med både sjuka och friska brukare under samma arbetspass”, sägs det i pressmeddelandet.

”Resurspass används för att säkerställa bemanning över hela verksamheten och möjliggör att vi kan använda vår fast anställda personal för att lösa ut bemanning där det finns luckor. Timvikarier används när det är nödvändigt, men då det innebär en större rörlighet med fler personer i omlopp hos våra brukare försöker vi att lösa situationen med vår ordinarie personal där vi kan säkerställa kompetens kring rutiner och arbetssätt”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy