Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Elias Ymer storebror i uppvisningsmatchen: ”Man vill alltid vinna”

Mikael Ymer, till vänster, förlorade uppvisningsmatchen i SVT:s ”Utmanarmötet” mot storebror Elias i Kungliga tennishallen. Arkivbild.

Annons

Ymer vann – men det var helgarderat när SVT fyllde ut programtablån och bjöd på direktsänd brödrakamp i Kungliga tennishallen.

Vassast i plojmatchen Elias vs Mikael?

Storebror Elias som avgjorde i ett tajt supertiebreak och vann med 6–3, 6–7 (5–7), 10–8.

Elias, 24, var slutkörd med glad efter den inslagna matchbollen.

– Det går upp och ned, men man måste ligga i. Det var jättekul att mötas och spela inför hela Sverige, säger han till SVT.

Coronapandemin drog i mars ned rullgardinen för den internationella proffstennisen. När den kan ta de första stegen mot turneringsspel igen är oklart, men målet är att komma i gång så smått i mitten av juli.

Träna är en sak, spela match en helt annan.

– Det är klart skillnad, det är en helt annan grej. Jag är helt slut, måste sluta sitta och spela sena kvällar, säger Mikael till SVT.

Ingen klassiker

Bröderna Ymer bjöd inte direkt tv-tittarna på något som med tiden blir en minnesvärd klassiker. Men det hade knappast någon heller väntat sig i mötet mellan två matchotränade spelare.

Annons

Båda fick jobba för att hålla serven. Mikael tappade den först och släppte fram Elias till 3–1, som snabbt gjorde 4–1. Ett försprång storebror inte schabblade bort. Men trots klara 6–3 fruktade Elias att en betydligt vassare Mikael väntade i andra set.

Annons

– Alltid när vi spelar och han ligger under, hittar han på någonting. Går på toa, börjar tjafsa med domaren... Han är en taktiker, han är inte 68:a i världen för inte. Han får en att hamna i hans tempo. Det gäller att hålla serven. Det är ett bra första steg. Om det är den Mikael jag känner så är det nu matchen börjar, sade Elias, rankad 201, till SVT i det läget.

Han fick rätt.

Skyllde på nätet

Mikael gjorde vad han kunde för att störa Elias; tog god tid på sig på toaletten, skyllde på att nätet var för högt och på belysningen.

– Jag satte tre bollar i rad i nätet och trodde det var för högt. Det är lätt att skylla på något annat än på sig själv, säger Mikael.

Fasonerna betalade sig – samtidigt som han lyfte sitt spel. Mikael gick fram till 4–3, hade 40–0 men lyckades inte bryta till 5–3 och serva för setet. I stället bröt Elias fram till 5–4.

– Jag tror att Elias blir lite nervös nu när han ska serva för matchen, spådde bollkallen Rafael Ymer, 14.

Han visste vad han pratade om. Mikael bröt till 5–5 varpå Elias bröt till 6–5 och en ny chans att serva hem segern, men brejkfesten fortsatte och tiebreak väntade.

7–5 till Mikael – och ett avgörande supertiebreak (först till tio vunna bollar) följde.

Annons

– Man vill alltid vinna. Jag och Mikael har en speciell relation, vi har gått igenom så mycket tillsammans, säger Elias.

Annons

Pingis nästa söndag

Uppvisningsmatchen i Kungliga tennishallen var första sändningen i SVT:s "Utmanarmötet", en satsning för att kunna visa direktsänd sport när tävlingsidrotten står still på grund av coronapandemin.

Nästa söndag väntar bordtennis och två matcher mellan Sveriges främsta på dam- och herrsidan. Linda Bergström möter Stina Källberg och Mattias Falck tar sig an Truls Möregårdh.

Henrik Skiöld/TT

Annons

Annons

Till toppen av sidan