Annons

Annons

Annons

Forskare vill veta hur coronapandemin påverkar välbefinnandet

Över hundra forskare från över 40 länder världen över har sammanställt en enkät för att studera hur det nya coronaviruset och Covid-19 påverkar människors liv. Med i studien finns bland annat Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Hur påverkar coronapandemin vårt välbefinnande? Det vill ett stort antal forskare från 40 länder över hela världen ta reda på med hjälp av en världsomfattande enkät. Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap på Högskolan i Skövde är en av dem som ligger bakom enkäten.

Hur hanterar du pågående pandemi? Gör den dig nervös eller stressad? Är det möjligt för dig att följa riktlinjerna? Hur mycket förtroende har du för beslutsfattare och media när det gäller pandemin? Enligt ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde är det frågor som man vill ha svar på i den världsomfattande enkäten.

Annons

Annons

Studien ska kartlägga faktorer som kan påverka det psykiska måendet och individers beteenden, likväl som förmåga och möjligheter att ta beslut under coronaviruspandemin.

– Det är viktigt att förstå hur människor i olika länder världen över, med olika hanteringsstrategier och kulturer, uppfattar och påverkas av situationen. Eftersom många länder har tagit olika beslut och har olika strategier är det också intressant att se hur förtroendet för myndigheter och organisationer ser ut.

– Sverige är förstås av extra intresse eftersom beslutsfattare och regering har en strategi som ser annorlunda ut jämfört med många andra länder, säger Pilleriin Sikka från Högskolan i Skövde och Sara Vestergren från Salford Universitet i Manchester i pressmeddelandet.

Internationellt samarbete

Projektet blev snabbt ett stort internationellt samarbete mellan forskare världen över och leds av Andreas Lieberoth, docent på Institutionen för kultur och samhälle på Aarhus universitet i Danmark.

– Vi måste kartlägga vilka psykologiska följder pandemin har för människor, såsom att vara isolerad och undvika fysisk kontakt. Vi kan absolut se att pandemin har allvarliga konsekvenser – inte bara för de som insjuknat i viruset, utan för alla människor, säger Andreas Lieberoth i pressmeddelandet.

Projektet söker nu svenska deltagare som vill besvara en enkät.

Annons

– Vi hoppas att många som bor i Sverige kan delta i enkäten, eftersom det kan hjälpa oss att förstå hur situationen för invånare i Sverige ser ut, tillägger Sara Vestergren och Pillerin Sikka.

Annons

Resultaten från studien publiceras som ett Open Science-projekt. Varje lands resultat kommer att göras tillgängligt online så att forskare, beslutsfattare, journalister och allmänhet kan dra nytta av dem. Resultaten för Sverige kommer att sammanfattas för att göras mer lättillgängliga.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan