Annons

Annons

Stjärnorna ställer sig bakom Federers förslag

Simona Halep tror att tennisen har mycket att vinna på att slå ihop dam- och herrtourerna. Arkivbild.

Annons

Tennisen kan bli starkare än någonsin om man följer Roger Federers förslag och slår ihop dam- och herrtourerna.

Det säger två av sportens största stjärnor: Simona Halep och Petra Kvitova.

Nyligen fick diskussionerna om en sammanslagning nytt bränsle när herrstjärnan Roger Federer lyfte frågan på Twitter. Schweizaren skrev att tiden var inne för en gemensam organisation, bland annat eftersom det är förvirrande för fansen med olika rankningssystem, olika loggor, olika hemsidor och olika kategorier av turneringar.

Kanske är läget också, paradoxalt nog, bättre än någonsin. All internationell tennis står still sedan i mars på grund av coronapandemin, och väntas inte kunna återupptas förrän tidigast i juli.

"Dags att börja prata"

Den dubbla Wimbledonvinnaren Petra Kvitova ser positivt på en gemensam organisation, men poängterar att damerna i så fall måste ges samma status som herrarna. Det lär också krävas hårt arbete och en hel del möten om det ska bli av.

Bättre läge än nu får man inte, säger hon.

– Jag tror att det är dags att inleda de samtalen, när vi ändå har ett uppehåll i våra kalendrar. Och jag tror att det är viktigt att WTA-spelare får vara med i de diskussionerna, för det här måste komma från båda sidorna, säger tjeckiskan.

Annons

Annons

En annan flerfaldig grand slam-vinnare, rumänska världstvåan Simona Halep, vill också se en sammanslagning.

– Om vi bara har en produkt, ett varumärke och om alla jobbar tillsammans för att uppnå samma mål, så skulle tennisens framtid kunna vara väldigt ljus när vi väl tar oss ur den här krisen, säger hon.

Olika regler

Som det ser ut i dag är det många saker som separerar damernas WTA-tour och herrarnas ATP-tour. Tv-tittare måste exempelvis använda olika plattformar för att följa turneringar på de olika tourerna. Rankningssystemen skiljer sig också åt, liksom delar av reglerna.

WTA och ATP är inte heller de enda aktörerna på marknaden. Tennisen kontrolleras också av Internationella tennisförbundet (ITF), och utöver det finns de fyra grand slam-turneringarna med sina respektive intressen.

– Det skulle vara spännande om vi kunde hitta ett sätt för herrar och damer att jobba tillsammans för sportens bästa. Att slå ihop våra tourer skulle förhoppningsvis skapa en starkare sport, en bättre tv-bevakning, fler sponsorer och, framför allt, en bättre upplevelse för fansen, säger Petra Kvitova.

Tufft för sämre spelare

Coronakrisen har också belyst den ekonomiska utsattheten för spelare som är långt från de största prispengarna. De stora tennisorganisationerna har aviserat en stödfond till lägre rankade spelare, och herrarnas världsetta Novak Djokovic har uppmanat andra toppspelare att dra sitt strå till stacken.

Annons

Men Simona Halep vill se en bestående förändring, och säger att det är något som har diskuterats sedan hon började spela på WTA-touren.

Annons

– Jag tror att det här är något som måste förändras, så att vi kan stötta fler spelare i framtiden och få sporten att växa, säger hon.

Petra Kvitova hoppas på samma sak:

– Kanske kan man införa någon form av jobbförsäkring för tennisspelare, en sorts stödfond, samtidigt som man ändrar fördelningen av prispengar för att hjälpa dem som slås ut tidigt i de stora turneringarna.

Lasse Mannheimer/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy