Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Militärhelikoptrar ska transportera covid-19-patienter

Text: 

Västra Götalandsregionen ska bemanna en av tre helikoptrar som Försvarsmakten nu ställer till förfogande för transporter av covid-19-patienter i behov av intensivvård mellan olika sjukhus i landet.

Försvarsmakten ställer helikoptrar till förfogande för sjukvården under corona-pandemin. Bilden på denna helikopter är från en ubåtsjaktsövning i Stockholms skärgård.

Försvarsmakten ställer nu tre helikoptrar till förfogande för sjukvården i corona-pandemin. Helikoptrarna ska användas för att transportera intensivvårdspatienter med covid-19 mellan olika sjukhus.

Annons

De vanliga ambulanshelikoptrarna behövs för att sköta de uppdrag de brukar göra. Man vill inte ha in smitta i dessa helikoptrar då fordonen är svårsanerade och att få in smittan i personalgruppen vore förödande, då personalgruppen som jobbar med ambulanshelikopter är liten.

Annons

Därför tycker man att det är bättre att använda särskilda helikoptrar för det förväntade utökade behovet av att transportera svårt sjuka patienter med covid-19 mellan olika sjukhus.

En av helikoptrarna ska bemannas med personal från Västra Götalandsregionen. Det är läkare och sjuksköterska från ambulanshelikopterorganisationen. Omfattande förändringar av scheman och arbetssätt krävs för att få loss personal från den vanliga verksamheten.

Utbildningen av medicinsk personal som ska arbeta i försvarets helikopter var planerad att genomföras under vecka 17, så att personalen skulle vara operativ från slutet av denna vecka.

Utgå från Blekinge

Helikoptern ska utgå från Ronneby nära Karlskrona och täcka hela södra Sverige upp till och med Östergötland.

Ett beslut har tagits av Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) om att regionen bemannar helikoptern och att man tar på sig kostnader för detta. Beslutet togs av ordföranden själv då det ansågs så brådskande att det inte kunde vänta tills styrelsen sammanträdde.

De två andra helikoptrarna ska täcka resterande delar av Sverige. Region Uppsala ska bemanna en helikopter som utgår från Linköping och Region Norrbotten ska bemanna en helikopter i Kallax.

Annons

Annons

Till toppen av sidan