Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Lokal hjälptelefon och volontärservice ska möta riskgrupperna

När samhällssituationen förändras så kraftigt med anledning av coronaviruset väcks också behovet av hjälp – men även viljan att hjälpa. Därför införs nu både en lokal hjälptelefon och en volontärservice i Skara kommun.

Samverkan i coronatider, men med lite distans. Från vänster Stig Gustavsson, Röda Korset, Åsa Wikman, Svenska kyrkan samt Camilla Helander och Helena Nyman Friberg, Skara kommun.

Den nya verkligheten är här och vi försöker alla anpassa oss till en ny situation. För riskgrupperna är rådet att hålla sig hemma, och det kan ge en del bekymmer för att få vardagen att fungera. Ofta finns det anhöriga, vänner eller grannar att fråga om apoteksbesök eller att handla mat. Men inte alltid.

Annons

Starkare tillsammans

För att möta behovet har nya samarbeten och tjänster sett dagens ljus. Företag erbjuder utkörning av varor, restauranger kör ut mat. Företagen är aktiva och kan vara flexibla med exempelvis försäljning utanför butiken eller hemkörning, bara man kontaktar dem.

Föreningar, kyrkor och organisationer vill nu också dra sitt strå till stacken och därför har Skara kommun inlett samverkan med flera ideella aktörer. Samarbetet formas efter behovet.

Annons

– Vi gör det här för att vi blir starkare tillsammans. I Coronatider behöver vi hjälpas åt och samverka, säger diakon Åsa Wikman, Svenska kyrkan.

Ett resultat av samarbetet är sidan Hjälp & Hjälpa på skara.se/hjälp. Där listas olika tjänster som företagen utför och behöver man någon att tala med finns det förslag på det också. Sidan är även en ingång för den som vill hjälpa till i den rådande situationen.

Lokalt hjälpnummer är igång

Den som behöver någon att tala med eller känner behov av hjälp med något kan nu ringa det lokala hjälpnumret som bemannas av Svenska kyrkan. Numret är 070-540 10 94 och man kan ringa vardagar kl. 09.00-16.00. Övrig tid går det bra att skicka sms. Det finns också möjligheter att ringa till kommunens kontaktcenter på telefon 0511-320 00.

Ny volontärservice

Nu väcks också människors vilja att göra något för varandra. Många har hört av sig till kommunen för att fråga hur de kan hjälpa till. Därför finns nu en ny e-tjänst där man kan anmäla sig som volontär. Man blir sedan kontaktad allt eftersom behovet växer. Det går också att anmäla sig till volontärtjänsten via hjälptelefonnumret.

Annons

Just nu är de som vill hjälpa till fler än de som vill ha hjälp, men situationen kan förändras snabbt. Därför är det bra att tjänsten har kommit till.

– Ett volontärsarbete som byggs upp idag i den situationen vi befinner oss i, kan i framtiden bli ett värdefullt nätverk som vi kan använda oss av i andra situationer, säger fritidschef Camilla Helander i pressmeddelandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan