Annons

Annons

Annons

Skövde Centrum

Högskolan rekryterar robotexpert från USA

Maurice Lamb, lektor i informationsteknologi, är programansvarig för den helt nya utbildningen Människa-robotinteraktion på Högskolan i Skövde. Han har flyttat till Skövde från USA, bara för att lära svenskar mer om hur vi kan använda robotar inom industrin och i vår vardag.

Maurice Lamb, lektor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde, har flyttat till Skövde från Ohio för att lära svenskar om robotik.

Robotar blir en allt större del av vårt vardagliga liv. Vanliga robot-sysslor kan vara att klippa våra gräsmattor och att dammsuga i våra hem. Även inom industrin blir det vanligare att robotar utför svåra, farliga eller monotona moment. Men det finns en stor brist på människor som har kunskap och expertis om hur robotar och människor kan och borde interagera med varandra.

Annons

Annons

Det ska nu Maurice Lamb nu vara med och bidra till ökad kunskap inom. Han är lektor i informationsteknologi och programansvarig för Högskolans i Skövdes nya utbildning Människa-robotinteraktion. Han är uppvuxen i USA och jobbade fram till nyligen i Cincinnati, Ohio. När han fick erbjudande att bli programansvarig i Skövde tackade han ja och flyttlasset gick över Atlanten till Skövde.

– Det var ett stort beslut att flytta till ett annat land, men jag är imponerad över kvaliteten på forskningen i Skövde. Det forskas dessutom betydligt mer här, jämfört med ett lärosäte av samma storlek i USA, säger Maurice Lamb, i ett pressmeddelande.

Hans intresse för robotar började redan när han var liten, genom science fiction. Han blev också intresserad av filosofi, och frågan om vad det betyder för något att tänka. Robotik var egentligen bara nästa naturliga steg. Han menar att robotar nu smyger sig in i vår vardag, utan att vi tänker på att de är just robotar. Självkörande bilar, smarta hus och drönare är bara några exempel. I de fallen krävs oftast någon form av mänsklig input i form av ett kommando, tillsammans med artificiell intelligens, AI. Men det är inte inom de områdena Maurice tror att den stora utvecklingen kommer att ske – den stora framgången kommer att vara inom förbättrad tillgänglighet för personer med funktionshinder.

Annons

– Det är bra att det blir fler robotar i våra liv, men det är viktigt nu att det finns personer som har kunskap om hur människor och robotar kan interagera med varandra. Företag som utvecklar robotar och system som ska interagera med människor har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens, säger Maurice Lamb.

Han menar att personer med rätt kunskap kommer ha en unik ställning inom att utveckla den här nya teknologin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan