Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kommunen förbereder sig för stängningsbesked

Text: 

I det fall att skolor tvingas stängas vill Skara kommun vara förberedda. Därför ska Skaras sjundeklassare nu få testa på en skolstängning under en dag.

Skaras sjundeklassare på Viktoriaskolan ska "öva skolstängning" för en dag.

På onsdag den 22 april är det distansundervisning som gäller för de som går i årskurs sju på Viktoriaskolan i Skara.

– Det är ett sätt att vara proaktiv och testa av tekniken för både elever och lärare. Om myndigheter och regeringen väljer att stänga skolorna så har man testat och är förberedda, säger kommunens kommunikationschef Peter Blom.

Annons

Annons

Utöver den kommande "övningen" så har handlingsplaner på hur man ska agera vid en skolstängning tagits fram av förvaltningschef och rektorer.

– Att stänga ned skolor går förhållandevis snabbt. Sen har man ju redan fått en del erfarenhet från gymnasieskolan och de utmaningar och lösningar man har där.

Sammantaget tror Peter Blom att Skaras skolor står väl rustade om beskedet om en stängning skulle komma.

Sjukfrånvaron minskar

Samtidigt som besked om en stängning skulle kunna komma så ser man i Skara att frånvaron bland eleverna nu sjunker. I mitten på mars i år var frånvaron på Skaras grundskolor hög. Då var det fler än 25 procent som är inte var på plats på sin skola. På Viktoriaskolan var drygt 30 procent frånvarande, medan runt 20 procent var frånvarande på Gällkvistskolan och Varnhemsskolan.

Efter påsklovet är frånvarosiffran en helt annan.

– Sjukfrånvaron hos grundskoleelever är nu 9 procent, det sticker inte ut särskilt mot vad de brukar vara och verkar hålla sig stabil, säger kommunikationschefen Peter Blom.

Även frånvaron bland kommunens personal har sjunkit.

Vad kan det bero på?

– Min tolkning är att många följer myndigheternas rekommendationer och det i sin tur gör att man inte heller får de traditionella förkylningarna exempelvis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan