Annons

Annons

Annons

Annons

Trängregementet och P4 i gemensam övning på hemmaplan

Under denna vecka och en bit in i nästa pågår en militärövning i Skaraborg. Det är Trängregementet samt Skaraborgs regemente P4 som övar.

Den här veckan och nästa pågår det militärövningar i området kring Skövde då Trängregementet och Skaraborgs regemente P4 har gemensam bataljonsövning.

Enligt ett pressmeddelande från Trängregementet är den pågående övningen årligen återkommande.

– Denna bataljonsövning har vi varje år, säger major Tony Bohman, bataljonsövningsledare i pressmeddelandet.

– Den är en del av vårens övningsserie och är bland annat till för att de värnpliktiga ska få en bra, komplett utbildning.

Med en fullgjord militär grundutbildning, GU, kan man bli krigsplacerad och få en roll i Försvarsmaktens krigsorganisation och Sveriges försvar. Dessutom är en godkänd GU en förutsättning för att läsa vidare på officersprogrammet eller till specialistofficer. Man kan också få en anställning som yrkessoldat.

Annons

Annons

– Man kan säga att ”examen” för de värnpliktiga är vårens slutövning. I år skulle det ha varit Aurora 20, men med anledning av samhällsläget kopplat till Coronaviruset är Aurora 20 uppskjutet.

– Istället kommer slutövningen för oss i Skövde garnison att ske lokalt i Skaraborg. Bataljonsövningen är en förberedelse inför slutövningen, säger Tony Bohman.

Hur påverkas övningen av Coronaviruset?

– Vi måste upprätthålla vår grunduppgift, beredskap att försvara Sverige. Då behöver vi givetvis vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Vi har gjort anpassningar utifrån Folkhälsomyndighetens och Försvarsmaktens riktlinjer. Övningen sker lokalt och främst utomhus. Vi undviker resor utanför Skaraborg, säger Tony Bohman.

Även en del yrkessoldater deltar i övningen. Varför?

– Våra yrkessoldater är en viktig del i försvaret av Sverige. För att upprätthålla förmågan behöver de delta i övningar. Då kan de agera snabbt och proffsigt, även när de behöver göra en insats i civilsamhället. Det har vi flera exempel på i närtid, till exempel trafik- och transportledningen och transporten av fältsjukhus till Stockholm, stöd med ambulanstransporter, och med eftersök.

Vad övar Trängregementet i denna bataljonsövning?

– Vi är ett logistikförband. Vår uppgift är att stå för uthållighet och se till att de stridande förbanden får det de behöver, t.ex ammunition, mat, vatten och sjukvård. Vi kommer bland annat att öva förnödenhetstransporter, livsmedels- och vattenförsörjning, sjukvårdsmoment och trafik- och transportledning, säger Tony Bohman.

Annons

Vad innebär övningen för allmänheten?

– Det kommer att bli en del militär trafik, i form av t. ex lastbilar och motorcyklar, i Skövdetrakten samt mellan Skövde och Kråk skjutfält. Det är viktigt att köra lugnt och visa hänsyn. Detta gäller även oss själva. Våren är här och det pågår ett intensivt arbete i jordbruket, så vi räknar med att det blir en del jordbruksmaskiner och -fordon på vägarna. Det tänker vi på och tar hänsyn till, säger Tony Bohman.

Annons

Annons

Till toppen av sidan