Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Satsa på besöksnäringen i Skaraborg - börja boka nu!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Istället för bidrag och olika stöd vill vi ha jobb som håller igång oss som företag och ger vår personal möjlighet att vara kvar. Regionen och kommunerna bör boka möten och konferenser hos oss, snarast.

Det skriver representanter från besöksnäringen i Skaraborg i ett öppet brev till Skaraborgs kommunalråd och Turistrådet Västsverige.

Vi är alla företagare inom besöksnäringen i Skaraborg. För många av oss blev det tvärbroms i mitten av mars. Från att ha fyllda orderböcker och just påbörjat sökandet efter kompetent personal, försvann allt över några dagar. Istället för att få jobba med att utveckla och ta hand om våra gäster har all tid gått åt att minimera kostnader, permittera och varsla personal och oroas över hur länge företaget kommer att överleva.

Vi drivs alla av glädjen att få utveckla våra företag. Vi har under många år jobbat med att det vi gör ska vara långsiktigt hållbart. Ofta har vi gjort det utifrån de riktlinjer som vi fått från samhället, för att vara en del i regionens utveckling kring att erbjuda bra upplevelser med hållbarhet och gästerna i fokus. Därför är det med stor sorg som vi nu ser hur detta arbete kan gå helt förlorat.

Annons

Annons

Vi ser de stödåtgärder som samhället idag erbjuder. Vissa av dem kan vi använda, men många leder till ökad skuldsättning, något som inte känns bra med en osäker framtid. Problemet är att när intäkterna nästan helt försvinner hjälper det inte med nedsättningar av olika avgifter. Pengarna finns inte.

Vår förhoppning är att kunna hålla liv i våra företag tills samhället återgår till ett mer normalt läge. När detta sker och hur den nya normaliteten blir finns det ingen som kan ge svar på. Men, vi är på tå och kommer att vara med när vi ser att det finns möjlighet att starta upp våra verksamheter igen.

Vi utgår från att många saker kommer att fungera mer normalt till sommaren. Vår analys är att sommaren 2020 delvis blir på ett nytt sätt. Många människor kommer att ha ett än större behov av att mötas och göra bra saker tillsammans. Huvuddelen av svenskarna kommer troligtvis att fira sin semester i Sverige och med relativt korta resor. Därför är det viktigt att vi som företag är väl rustade och att vi får hjälp med att kommunicera med svenska besökare att Skaraborg är värt ett besök.

Skaraborg har redan gjort ett stort grundarbete för att bygga upp området som en tydlig och hållbar destination för besöksnäringen. Detta mynnade ut i Skaraborgsmanifestet för 10 år sedan. Västsvenska Turistrådet, nuvarande Turistrådet Västsverige, har varit synnerligen delaktig i det arbete som har gjorts, både personellt som finansiellt. Det som då togs fram är än mer aktuellt i dag och därför hoppas vi att mycket av detta blir mer konkret och genomförs.

Annons

Besöksnäringen är en viktig grundsten för mycket av annan nödvändig samhällsutveckling. Våra företag erbjuder besökarna bra upplevelser som de bär med sig. Detta kan vara avgörande när andra företag ska rekrytera arbetskraft och att nya människor ska bosätta sig i området. Våra företag är också mycket viktiga för att ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden. Besöksnäringen är den näring som erbjuder flest ungdomar sommarjobb och extrajobb under året. Vi ger dem de första arbetslivserfarenheterna som är grunden för kommande anställningar, eller viljan att starta egna företag.

Annons

Sverige och hela välden kommer att få kämpiga år. Samhället behövs för att åter bygga upp fungerande verksamheter. I det arbetet gäller det att prioritera. Lokalt/regionalt har samhället liten betydelse för de globala industriföretagen. Besöksnäringen är en del som är möjlig att stödja och få ett direkt resultat.

Det vi nu vill ha hjälp med är:

En ordentlig genomtänkt kommunikation för den svenska marknaden att Skaraborg är värt ett besök denna sommar. Detta kan med fördel göras tillsamman med de företag som finns verksamma inom besöksnäringen.

Använd oss för möten och konferenser. Istället för bidrag och olika stöd vill vi ha jobb som håller igång oss som företag och ger vår personal möjlighet att vara kvar. I dagsläget är de flesta mötena och konferenserna avbokade. Vi hoppas att regionen och kommunerna åter börjar boka möten och konferenser hos oss. Det är ett bra stöd.

Vi behöver en grundsyn som bygger på ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Det troliga läget efter denna globala kris är att vi tillsammans måste bygga upp en mycket starkare lokal hållbarhet där mat, livsmedel och sociala kontakter blir än viktigare. I det arbetet behövs våra företag.

Annons

Skaraborgs kommuner ska betrakta besöksnäringen som en viktig näringslivsfråga. Det offentliga måste ta ansvar för att bygga upp en hållbar infrastruktur som underlättar för företagande såväl i stadsmiljöer som landsbygd. Detta innebär också en bred samverkan mellan kommuner och regioner.

Vi hoppas att vi i dagsläget för hjälp med att få igång besöksnäringen i Skaraborg med besökare. Det vi ger tillbaka är företag som är viktiga för ett starkt och hållbart samhälle.

Följande personer och företag står bakom denna skrivelse:

Pernilla Söderström, Krono Camping

Annons

Mikaela Grundström, Jula Hotell

Pelle Stohlander, Lumber & Karle

Stefan och Patricia, Bakgårn

Claes Schönborg, Flämslätt

Eiwor Gustavsson, Stampens Kvarn

Joacim Holgersson, Bramleys Äppelgård

Christer och David, Lundsbrunn Kurorten

Magnus johansson, Norrqvarn, Briq och Krubb

Emil Eriksson, Kinnekullegården

Johanna Fenrström, Laxhall Nya Hamnkrogen

Karl-Johan Beckman, Hållbar

Dragan Grgic, Levin & Co

Jesper Alexandersson Lidköpings stadshotell

Stefan Söderholm, Restaurang Whita Hjorten

Petter Nordgren, Sjöboden Spiken

Victoria Johansson, Bjertorp Slott

Thomas Berglund, Almnäs Bruk

Sofia Johansson, Sivans Ost

Frida Nilsson, Falköpings Saluhall

Linda och Peter, Kronan Restaurang & Bed & Breakfast

Christian Scheikal, Cesarstugan

Chami och Jenny, Karstorp Säteri

James Ebbezon, James Gastronomi

Morgan Lundin, Klings Glass

Claes Wernerson, Qvänum mat&malt

Mona och Ulf Lindén, Vilhelmsro Gårdscafé

Cecilia Factus, Lokalproducerat i Väst

Marianne Ljungström, Hajstorp Slusscafé & Vandrarhem

Elisabeth Andersson, Påverås Gårdsmejeri

Martin Knutas, Mattiasmat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan