Annons

Annons

Annons

Annons

15 000 ungdomar kallas till mönstring

I dagarna har 15 000 kvinnor och män födda 2002 fått besked om att de ska kallas till mönstring. Mönstringen är planerad att starta i augusti 2020 och pågå fram till sommaren 2021.

Den allmänna värnplikten är återinförd i Sverige sedan 2018. Inför höstens mönstring har 15 000 män och kvinnor födda 2002 valts ut. Av dem kommer runt 5 500 personer att slutligen rycka in för tjänstgöring. Arkivbild.

Mönstringsunderlaget skickades i januari ut till drygt 99 000 ungdomar födda 2002, av dessa svarade över 96 procent på frågorna, vilket enligt ett pressmeddelande från Rekryteringsmyndigheten är nytt rekord.

Annons

Av de ungdomar som lämnade godkända svar till mönstringsunderlaget har därefter 15 000 ungdomar valts ut för att mönstra. Av dem är det slutligen cirka 5 500 personer som kommer att göra sin värnplikt vid något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige.

Bäst förutsättningar

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen, enligt Rekryteringsmyndigheten.

Annons

Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2002 startar under sommaren 2021. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på olika platser i landet.

Under innevarande vecka 14 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats, minsida.rekryteringsmyndigheten.se, för att se om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring med datum, tid och plats skickas sedan ut ungefär två månader innan mönstringsdagen.

Helt nytt

Från Rekryteringsmyndighetens konstateras att mönstring är något helt nytt för många i den åldersgrupp som nu är aktuell, vilket gör att informationen och kommunikationen till ungdomarna blir extra viktig.

– De känner kanske ingen som har mönstrat och de vet inte heller vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad och därför är det viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten i pressmeddelandet.

Annons

Kommunikationsvägarna anpassas också efter målgruppen. Exempelvis finns en chatbot i Messenger där ungdomarna kan få svar på sina frågor om mönstringen samt en lins i Snapchat där man kan uppleva mönstringen.

Annons

– Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att vi ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär.

– Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Varje år utvärderar vi våra mönstringskampanjer och anpassar vår kommunikation efter målgruppen, sammanfattar Marinette Nyh Radebo.

Annons

Annons

Till toppen av sidan