Annons

Annons

Annons

Skövde

Nya regler för restauranger kan uppfattas fel

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra enligt Folkhälsomyndighetens nya regler.

– Man får fortfarande ha buffé och portionering, säger Martin Knutas på Mattias Mat.

– Men det känns inte som köer och trängsel är något problem just nu, säger Jesper Eriksson på Rådhuskafeet.

Martin Knutas som driver Mattias Mat tycker att informationen efter de senaste reglerna från Folkhälsomyndigheten varit otydlig. "Man får fortfarande ha buffé och portionering, vilket många av restaurangkunderna nog inte insett".

På Rådhuskafeet sitter skyltar som uppmanar till att hålla avstånd. "Våra kunder väldigt väldigt bra på att visa hänsyn och hålla avstånd till varandra", säger Jesper Eriksson, driftansvarig.

Rådhuskafeet vid Hertig Johans torg.

Folkhälsomyndigheten gick under tisdagen ut med nya restriktioner för barer, krogar och restauranger. Från och med onsdag förbjuder man barhäng och vill inte se någon trängsel vid kassor och bufféer.

Annons

Men informationen som gått ut har inte varit helt lätt att tolka.

Annons

– Gemene man kan uppfatta detta som om att man bara får servera mat vid borden och att restauranger med buffé eller portionering inte kan ha öppet, men så är ju inte fallet, säger Martin Knutas, som driver Mattias Mat, med ett cateringkök och tre restauranger, varav två har buffé.

– Jag tycker att man varit otydlig i informationen och rapporteringen och använt sig av begreppet bordsservering som det enda tillåtna. Man får fortfarande ha buffé och portionering, men måste se till att det inte uppstår trängsel eller köbildning.

Folkhälsomyndigheten skriver:

"Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor".

– Nu har det ju inte varit någon fara för köbildning den senaste tiden, säger Martin, och konstaterar att serveringen av luncher har minskat till 30 procent av det normala.

– Därför behöver vi inte ytterligare minskningar på grund av en otydlig information. Och det här gäller ju inte bara oss, utan alla restauranger med någon form av buffé.

Nu kommer Martin och hans anställda att med skyltar och uppmaningar se till att kunderna håller minst en meters avstånd till varandra.

– Jag ska också markera upp avstånden i kön med tejp på golven.

Verksamheten i Mattias Mat, med Golfrestaurangen, Orangeriet, Restaurang Mode och Mattias Catering, har enligt Martin Knutas minskat högst betydligt på senare tid.

Annons

– Vi har, förutom luncherna, också tappat 99 procent av de bokade cateringbeställningarna för de närmaste månaderna, och har nu tvingats permittera samtliga anställda på 40 procent av arbetstiden.

Annons

– Vi måste skära i alla kostnader som går att skära i, säger Martin Knutas.

På Rådhuskafeet i Skövde har driftsansvarige Jesper Eriksson och personalen också påverkats av de nya reglerna och corona-situationen.

– Vi tycker inte att det är några större problem att förhindra trängsel. För det första har vi betydligt färre kunder än vanligt, och för det andra så är våra kunder väldigt väldigt bra på att visa hänsyn och hålla avstånd till varandra.

– Vi har bottnat i direktiven som kom idag. Det innebär i stora drag att verksamheten kan fortsätta som tidigare. Men man ska inte ha något så kallat barhäng, och man ska hålla avstånd när man köar.

Enligt Jesper har mycket av den information som kommit varit bristfällig.

– Man släpper först någonting och sedan dröjer det ett bra tag innan detaljerna om hur det ska fungera rent praktiskt kommer.

– Som man tolkade den information som kom i tisdags, så skulle det bli förbjudet med försäljning från café- och bardiskar. På onsdag morgon kompletterar man med att man får handla, och sedan gå och sätta sig på en sittplats. Om man hade släppt den informationen direkt, så hade det besparat oss mycket oro och funderingar på om vi skulle bli tvungna att stänga.

Inomhus och på dörrarna har man har satt upp skyltar och personalen uppmanar kunderna att respektera reglerna.

Annons

– Hade det varit en normal situation med vårväder på gång, så hade det varit jättemycket folk. Men som det är nu så har hela branschen ett jättetapp på gäster. Många håller sig borta.

– Därför känns det inte som köer och trängsel är något problem just nu. Det är mer eller mindre självreglerande.

Till helgen ställer kafeet upp sin uteservering på torget och får då uppemot 500 sittplatser utomhus.

Annons

– Om man då sätter sig lite glesare och använder varannan plats så kan ju i alla fall 250 gäster få plats.

Har ni vidtagit några andra åtgärder?

– Vi liksom många andra har tvingats dra ner på personal. I nuläget ungefär två tredjedelar av den extraanställda personalen. Nästa steg är permitteringar, det beror på kommande direktiv från myndigheterna.

– Vi avvaktar besked från kommun och myndigheter om vad man kan göra för att stötta vår bransch. Det här kan inte fortgå hur länge som helst, säger Jesper Eriksson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan