Annons

Annons

Annons

Friidrott

Fältsjukhuset på väg mot Uppsala – med hjälp från Skövde

Text: 

Försvarsmakten har inlett transporten av det fältsjukhus som ska upprättas i Uppsala. Totalt ska 80 containrar fraktas – med hjälp av lika många lastbilar. Här spelar Trängregementet i Skövde en huvudroll.

Material för fältsjukhus som ska sättas upp på garnisonen Ärna i Uppsala lastas vid Göteborgs garnison på lördagen. Fältsjukhuset blir en extra resurs för sjukvården när trycket ökar med allt fler smittade av det nya coronaviruset.

På lördagen inleddes lastningen och transporten av de 80 containrar som ska fraktas från Försvarsmedicincentrum i Göteborg till den militära flygbasen Ärna i Uppsala.

Soldater från Trängregementet på Skövde garnison ansvarar för transporten. Enligt kompanichef Anders Ekroth är det mellan 13 och 15 lastbilar som dagligen ska köra sträckan mellan Göteborg och Uppsala.

– Det är våra två olika förband som ansvarar för lastningen, men det är också vi som ser till att arrangemanget går så smidigt som möjligt. Det kommer att bli ett ganska hårt tryck på vägarna de kommande dagarna. Därför vi ber vi allmänheten att respektera det och samtidigt inte bryta militärkonvoj, säger Anders Ekroth till P4 Göteborg.

Annons

Annons

Överste Peter Fredriksson övervakar arbetet.

Det är första gången Försvarsmakten upprättar ett fältsjukhus i skarpt läge på svensk mark.

– Däremot har vi gjort det utomlands flera gånger, säger Peter Fredriksson, chef för Försvarsmedicincentrum i Göteborg, till TT.

Han fortsätter:

– Inom ramen för totalförsvaret så ligger det här helt rätt i tiden, att vi använder samhällstotala resurser. Vi skulle ha övat detta nu under Aurora, men verkligheten kom i vägen.

Byggstart på torsdag

De första lastbilarna påbörjade transporten vid klockan 13 på lördagen. På torsdag ska fältsjukhuset börja byggas.

– Armén understöder oss och 30 lastbilar är nu på väg. Sedan ska de resterande 50, som håller på att packas nu, åka i väg så att alla är på plats senast onsdag–torsdag.

Försvarsmakten har två fältsjukhus till sitt förfogande. Det som nu är på väg till Uppsala beskriver Peter Fredriksson som ett "komplett fältsjukhus" med bland annat laboratorium och kirurgiavdelning.

Klart om ett par veckor

Tanken är att det ska rymma 30 intensivvårdsplatser.

– Det är vad vi planlägger för, att minst kunna upprätthålla det. Men vi inventerar nu vår utrustning och tittar på hur den är kompatibel med de behov som den civila vårdnadshavaren behöver.

Annons

Trängregementet i Skövde ansvarar för transporten till Uppsala.

Om två till tre veckor väntas sjukhuset vara i drift och kunna ta emot patienter.

– Försvarsmakten ställer det här till civil myndighets förfogande. Personalen kommer att vara mixad, både civil legitimerad personal och militär. Vår huvuduppgift är att ställa infrastrukturen till förfogande.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan