Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hockeysäsongen avslutas – inget SM-guld delas ut

All ishockey stoppas i Sverige.

Det betyder att inget slutspel eller kvalspel ska spelas, inga lag flyttas upp eller degraderas – och ingen segrare kommer att utses.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet.

Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

Tidigare i veckan stod det klart att SHL flyttade sitt slutspel på grund av spridningen av coronaviruset. På lördagen satt klubbdirektörerna i de fjorton SHL-klubbarna i ett nytt möte – och där kom man fram till förslaget att resten av säsongen ska ställas in med omedelbar verkan.

– Det känns jättetråkigt att inte kunna erbjuda ett slutspel, men i ett stort perspektiv betyder det här ingenting. Det handlar om spelares, ledares, medarbetares och funktionärers hälsa och säkerhet samt allas ansvar att begränsa coronasmittan i samhället. På grund av det har vi gjort en hemställan till Svenska ishockeyförbundet om att ställa in årets SM-slutspel. Det känns som rätt beslut, sa SHL:s vd Michael Marchal till tidningen på lördagen.

Annons

Annons

Och på söndagen blev det officiellt. Då beslutade Svenska ishockeyförbundet att avsluta allt spel i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, inklusive SM-slutspel och samtliga kvalspel. Beslutet har tagits efter dialog med samtliga ligaorganisationer.

– Coronaviruset skapar stor oro och osäkerhet i hela samhället. För oss är det viktigaste just nu att göra det vi kan för samhället i stort, men också att sätta hälsan först för spelare, ledare, funktionärer och publik. Vi har under de senaste dagarna haft en tät dialog med berörda ligaorganisationer om hur vi ska hantera den uppkomna situationen, men också i förhållande till svensk ishockeys tävlings- och seriebestämmelser, säger Anders Larsson, ordförande hos Svenska Ishockeyförbundet i ett pressmeddelande

Han fortsätter:

– Därför har förbundsstyrelsen tagit beslutet att ställa in säsongen för SHL, SDHL Hockeyallsvenskan och Hockeyettan och som en konsekvens av det att inte dela ut något SM-guld i år eller spela färdigt kvalen.

Beslutet betyder att:

• Allt spel i samtliga ligor inklusive slutspel och kvalspel ställs in för säsongen 2019/2020.

• Eftersom slutspelet inte kan spelas som planerat medger inte bestämmelserna att någon svensk mästare koras. Därför koras ingen Svensk Mästare i någon kategori.

Annons

• Eftersom inga kval eller slutspel kan spelas vidare eller slutföras enligt bestämmelserna, kan inget lag flyttas upp eller degraderas.

• Samtliga lag som säsongen 2019/2020 tillhört SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillhöra samma serier även kommande säsong.

Med anledning av de beslut som nu fattats kommer Förbundsstyrelsen nu att se över hur licensregelverket ska tillämpas.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan