Annons

Annons

Annons

Annons

Virusoro fortsätter pressa flygbolagen

Text: 

Hårt drabbade SAS vittnar om ett tvåsiffrigt fall när det gäller antalet bokningar, och Norwegian ställer in ungefär 4 000 flygningar.

SAS och Norwegian är hårt pressade av coronaviruset, som fått bolagen att ställa in tusentals flygningar.

För flygbranschen innebär coronaviruset en allvarlig situation. Flygbolaget Norwegian permitterar nu nästan hälften av sin personalstyrka och ställer in ungefär 4 000 flygningar, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Annons

Annons

Under torsdagsförmiddagen höll SAS sin bolagsstämma inför omkring 80 deltagare. Beskedet till aktieägarna blev som väntat att det inte blir någon utdelning i år.

Enligt SAS vd Rickard Gustafson har viruset lett till ett tvåsiffrigt fall när det gäller antalet bokningar och en betydande andel avbokningar.

– Det här var en bärande fråga under stämman och jag ägnade mycket av min tid i talarstolen åt att beskriva vad vi gör och hur vi ser på saken, säger han till TT.

Fler inställda avgångar

Sedan tidigare har bolaget signalerat att man kommer att behöva ställa in 2 000 avgångar under mars månad utöver det redan beslutade flygstoppet till Fastlandskina och Hongkong.

Det var innan president Trumps besked om att stoppa alla inresor från EU under 30 dagars tid.

– Det blev ytterligare en komplexitet för oss att hantera. Vi flyger väldigt många passagerare från Skandinavien över Atlanten. Det här kommer att göra att det blir ännu mer begränsningar och avbokningar framöver, det är nog tyvärr uteslutet.

Kan drabba ekonomin

Enligt Gustafson är SAS i en fortsatt god position men kan drabbas av likviditetsproblem om coronasituationen fortsätter in under sommarperioden.

– Ingen vet hur länge det här håller i sig, men om vi ser en kraftigt reducerad efterfrågan också när vi går in i sommaren som är vår högsäsong, då kommer samtliga flygbolag i Europa att få problem med sin likviditet, så även SAS.

Annons

Just nu ligger all fokus på att skydda likviditeten, enligt vd:n.

– Det gör vi genom att göra förändringar och kostnadsbesparingar i bolaget. Flygindustrin är i en aktiv dialog med sina respektive myndigheter och politiker för att se vad vi kan göra för att spara och skydda kassorna så långt det är möjligt, säger Gustafson.

Annons

SAS-aktien sjönk med 9,1 procent och Norwegian rasade hela 22,1 procent.

Tobias Österberg/TT

Fanny Hällegårdh/TT

SAS vd Rickard Gustafson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan