Annons

Annons

Annons

Annons

Nästan 200 fler coronadödsfall i Italien

Text: 

I Spanien och Frankrike skördar viruset också många offer. Flera andra europeiska länder har fått sina första dödsfall.

Frivilliga för tyska Röda korset vid en coronaklinik i Stuttgart. Bild från i förra veckan.

Antalet döda i Italien har stigit med nästan en tredjedel från tisdag till onsdag. Ytterligare 196 personer har avlidit, vilket för det totala antalet till 827, enligt italienska myndigheter.

Det är den största uppskrivningen av antalet döda från ett dygn till ett annat sedan smittan upptäcktes i Italien den 21 februari.

Även antalet smittade ökar stort: från 10 149 till 12 462. Myndigheterna noterar dock att omkring 600 av dessa personer diagnostiserades under tisdagen och har förts till protokollet först dagen därpå.

Annons

Madrid rustar

På onsdagen passerade Spanien 2 000 smittade och är därmed det svårast drabbade landet i Europa efter Italien, enligt hälsodepartementet.

Annons

Antalet döda har stigit till 54 och smittade till 2 187, skriver tidningen El País.

Madridregionen är hårdast drabbat med 31 döda. Huvudstadens skolor är stängda i två veckor och de allmänna kommunikationsmedlen desinficeras dagligen.

Det kommer att ta nio, tio dagar innan effekterna av skyddsåtgärderna märks, enligt nödkoordinatorn Fernando Simón vid hälsodepartementet.

Att få slut på epidemin kommer att ta mellan en och två månader, i värsta fall upp mot fyra månader, enligt Simón.

Förutom att ha stoppat alla inkommande flyg från Italien har regeringen beslutat ge stöd åt den för landet så enormt viktiga turismnäringen.

Merkel: Vinna tid

Tyskland, EU:s folkrikaste land och största ekonomi, med centralt läge i Europa, avvisar den strategi med stängda gränser som flera mindre länder anammat.

– Det kommer fortfarande att sprida sig även om man stänger alla gränser. Förr eller senare måste man släppa in eller ut människor och då börjar det spridas igen, poängterar Tysklands hälsominister Jens Spahn.

Just nu handlar det "om att vinna tid", var förbundskansler Angela Merkels budskap på en gemensam presskonferens med Spahn.

– När viruset finns där ute, befolkningen inte har någon immunitet och ingen bot finns, då kommer 60 till 70 procent av befolkningen att smittas, sade hon.

Annons

Tyskland har drygt 1 600 personer som bekräftats smittade. Under onsdagen fick landet sitt tredje dödsfall. De två första rapporterades i måndags.

Annons

Macron i tv-tal

Frankrikes president Emmanuel Macron ska på torsdag hålla ett tv-tal till nationen. Sammanlagt 48 personer i Frankrike har avlidit i sjukdomen covid-19 som orsakas av coronaviruset, och nära 2 300 har smittats, rapporterar franska tv-kanalen BFMTV. I tisdags varnade Macron för att Frankrike bara befinner sig i början av epidemin.

Över hela landet hålls kommunalval på söndag och regeringen har hittills uteslutit att de ska skjutas upp på grund av virusutbrottet.

AFP rapporterar att Belgien fick sina tre första dödsfall på onsdagen. Det handlar om en 73-årig man och 90-årig kvinna som vårdades på sjukhus samt en 86-årig man på ett äldreboende.

Även i Bulgarien och Albanien har myndigheterna tillkännagivit de första dödsfallen till följd av viruset.

Också Irland finns nu på dödslistan. En äldre kvinna avled på ett sjukhus i covid-19, uppger Irish Times.

Fler smittade i Norden

Antalet smittade i Sveriges grannländer stiger också.

I Danmark har antalet smittade personer som upptäckts nästan fördubblats under onsdagen. Det handlar nu om totalt 514 personer och för två av dessa uppges tillståndet vara kritiskt.

I Norge har myndigheterna noterat 489 smittade, efter att ytterligare 212 fall upptäckts mellan tisdag och onsdag. I Finland har totalt 61 personer diagnostiserats med smittan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hälsominister Jens Spahn vid presskonferensen i Berlin på onsdagen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan