Annons

Annons

Annons

Toppmöte om gränskris "en bra startpunkt"

Text

BRYSSEL

En bra startpunkt, tycker EU-ledningen efter "ärliga och öppna" diskussioner i Bryssel med Turkiets president.

Nu ska migrationsavtalet från 2016 gås igenom gemensamt, i hopp om ett stopp för krisläget vid turkisk-grekiska gränsen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på väg in till måndagens möte i Bryssel.

I drygt en timme satt EU:s permanente rådsordförande Charles Michel eller kommissionsordföranden Ursula von der Leyen öga mot öga med Turkiets president Recept Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

Efteråt uttrycks optimism från EU-duon – åtminstone kring att mötet i alla fall hållits och kommit till stånd, trots det infekterade läget.

– Det var viktigt att utbyta åsikter om en rad ämnen. Det här mötet är ett första steg för att få en starkare politisk dialog på både kort och lång sikt, förklarar Michel på en kort presskonferens.

Annons

– Det är bra att kommunikationerna med Turkiet fortsatt är öppna och aktiva, säger von der Leyen.

Annons

Kartläggning

Något genombrott som omedelbart kan leda till lugn och ro vid grekisk-turkiska gränsen verkar inte ha skett, och var heller inte väntat.

Ett konkret resultat blev det ändå: nu ska en ordentlig gemensam genomgång göras av det migrationsavtal som slöts 2016, i syfte att få stopp på den dåvarande flyktingkrisen.

Arbetet ska göras av EU:s utrikeschef Josep Borrell och Turkiets utrikesminister Cavusoglu tillsammans med diverse medarbetare för att reda ut vad som egentligen har gjorts.

– Det är väldigt viktigt, betonar Charles Michel.

– Vi ska kartlägga det och analysera det så att vi har samma syn på vad som saknas och vad som redan finns på plats, säger von der Leyen.

Förhoppningen är att sedan kunna återvända till ett nytt möte med Erdogan inom "de närmaste veckorna".

Vill ha mer

Samtalen sker mitt under pågående gränskris. Erdogans besked för en och halv vecka sedan om att "öppna" Turkiets gräns till EU har fått tusentals migranter och flyktingar att ta sig till gränsen mot Grekland i hopp om att komma vidare.

Den turkiske presidenten kräver mer hjälp från EU för att ta hand om de minst 3,6 miljoner syrier som flytt till Turkiet undan kriget i Syrien. Han tycker inte att EU har levt upp till migrationsavtalet, som utlovar ett europeiskt miljardstöd till flyktingläger i utbyte mot skarpare turkisk kontroll av försök att ta sig in i EU utan tillstånd.

Annons

– Krisen som härrör från Syrien är ett hot mot vår region och de facto mot hela Europa. Inget europeiskt land kan förhålla sig likgiltigt till situationen, säger Erdogan efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare på måndagen.

"Ärligt och öppet"

EU-sidan har kontrat med att fördöma de turkiska försöken att trycka på med hjälp av flyktingar och migranter. Ursula von der Leyen försöker ändå hålla balans när hon sammanfattar situationen.

– Migranterna behöver stöd. Grekland behöver stöd. Men också Turkiet behöver stöd. Vi har våra meningsskiljaktigheter, men vi har talat ärligt och öppet. Nu måste vi fokusera på vägen vidare, säger kommissionsordföranden.

– I dag var en bra startpunkt, säger von der Leyen i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan