Annons

Annons

Annons

Annons

Erdogan: Öppna portarna för migranter

Text: 

Turkiet/Grekland

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar Grekland att öppna gränsen för migranter, och låta dem ta sig vidare till andra EU-länder.

– Hallå Grekland! Jag vädjar till er, öppna portarna ni också och frigör er från denna börda, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när han i onsdags höll ett tal i parlamentet för medlemmarna i landets styrande parti.

Läget är spänt vid gränsen där bland annat tårgas och vattenkanoner avfyrats från både den grekiska och den turkiska sidan nära gränsövergången vid grekiska Kastaniés. Situationen uppstod efter att Turkiet för drygt en vecka sedan meddelade att landet inte längre hindrar migranter från att ta sig till EU.

Annons

Annons

Tusentals migranter och flyktingar har sedan dess tagit sig till gränsen för att försöka ta sig över till EU-landet Grekland.

– Låt dem ta sig till andra europeiska länder, säger Erdogan i ett tv-sänt tal i Istanbul.

Enligt en överenskommelse mellan EU och Turkiet från 2016 skulle landet stärka sin gränsbevakning och ta hand om flyktingar på väg mot Europa i utbyte mot att EU bidrog med bistånd till organisationer och myndigheter i landet.

Men Erdogan anser att Turkiet inte fått det stöd landet väntat sig från det internationella samfundet. Han ska på måndag träffa EU:s permanente rådsordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen i Bryssel för att diskutera migrationsfrågan.

– Jag hoppas att jag kommer tillbaka från Belgien med nya resultat, säger Erdogan.

Omkring 3,6 miljoner migranter och flyktingar uppskattas befinna sig i Turkiet.

Migranter tar skydd under söndagens sammandrabbningar då grekisk polis på söndagen använder vattenkanoner mellan Turkiets och Greklands gränsstängsel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan