Annons

Annons

Annons

Skara

Utställarrekord vid UF-mässan i Arena Skövde

Inte mindre än 197 utställande företag var anmälda till årets UF-mässa.

– Jättekul, det är rekordmånga. Nästa år kanske vi får införa någon form av kvalificering, säger Louise Samuelsson, på UF Skaraborg.

Louise Samuelsson på UF Skaraborg, konstaterar att årets mässa har rekordmånga utställare. "Nästa år kanske vi får införa någon form av kvalificering", säger hon glatt.

Medicinhjälpen UF från Katedralskolan i Skara var på plats med sina djurfigurer. Företaget består av Linn Ek, Tova Storm Anund, Moa Häljebo och Moa Lundberg.

Felicia Wallström och Tove Berglund från Ållebergsgymnasiet, driver Women of art. "Utseendet ska inte definiera vem du är. Därför säljer vi helt unika skulpturer och teckningar".

Hanna Boström, Elsa Eklund och Clara Holgersson i Coolkeeper UF från Rudbäcksgymnasiet i Tidaholm, säljer egentillverkade kylklampar av tyg.

Annons

Annons

Anti-lost-key UF kommer från Kavelbrogymnasiet i Skövde och består Anton Kramer, Arvid Elfström, Julia Nordlund, Oscar Gustavsson Runnsjö och Albin Rohkimainen. De säljer en tag för att hålla reda på telefon och nycklar.

Konst, kylklampar, sugrör av vass, medicinburkar i form av djur, telefonhittande taggar till nyckelknippan och folie av bivax var bara några av de produkter som kunde ses på årets UF-mässa. Det var trångt bland alla utställare i mässhallen i Arena Skövde, där företag från hela Skaraborg ställde ut och sålde sina produkter och tjänster.

– Totalt är det 179 företag med 624 elever som kommit hit från hela Skaraborg för att ställa ut. Det är rekordmånga och kanske får vi införa någon form av kvalificering till nästa år, säger Louise Samuelsson, som är regionchef på Ung Företagsamhet Skaraborg.

– Många av företagen har affärsidéer som handlar om samhälle och klimat. Dessutom får vi se en hel rad innovationer.

Medicinhjälp

En uppfinning stod tjejerna från i Medicinhjälpen UF för, med sina skojiga djurfigurer att sätta över medicinburkarna. Tre olika figurer finns att välja på, Tigern Teo, Pandan Polly och Elefanten Ellie. Dessutom har man gjort en liten bok på temat. Idén kommer från Moa Häljebo, vd i företaget som kommer från Katedralskolan i Skara.

– Jag tyckte fortfarande vid 18 års ålder att det var jobbigt och smakade illa att ta olika mediciner. Nu hoppas vi att våra produkter ska hjälpa de yngre barnen så att det blir lättare och roligare att ta sina mediciner, säger Moa, som fanns på plats tillsammans med kollegorna Tova Storm Anund, Moa Lundberg och Linn Ek.

Från Ållebergsgymnasiet i Falköping kommer Felicia Wallström och Tove Berglund som driver företaget Women of art.

Annons

– Vi ville skapa något unikt och kreativt som visar att alla, oavsett hur man ser ut eller klär sig, ska ha samma möjligheter att synas i samhället. Utseendet ska inte definiera vem du är. Därför säljer vi helt unika skulpturer och teckningar, och har redan sålt sju stycken.

Annons

Coolkeeper UF kommer från Rudbäcksgymnasiet i Tidaholm och säljer egentillverkade kylklampar av tyg och kylväskor.

– Vi tycker att de vanliga klamparna är för otympliga. Därför tog vi fram de här tvättbara påsarna som vi fyller med vattenkristaller som badats i salt och vatten för att sänka fryspunkten.

Företaget består av Hanna Boström, Elsa Eklund och Clara Holgersson och man hävdar att deras kylklampar håller temperaturen i kylväskan under 8 grader plus i minst 8 timmar.

– Vi planerade att ha med 200 påsar hit till UF-mässan, men redan innan vi kom hit hade vi sålt 100 stycken.

Åt båda håll

En annan teknisk lösning lanserades av Anti-lost-key UF från Kavelbrogymnasiet i Skövde.

– Vi säljer en tag som man sätter i nyckelknippan. Tagen är sedan kopplad till din telefon. Tappar du bort telefonen kan du trycka på tagen för att höra var telefonen finns, och tappar du bort nycklarna kan du trycka på telefonen. Det funkar åt båda håll och tagen har också gps så att du kan se var den finns på telefonen, säger Albin Rohkimainen, som driver företaget tillsammans med Anton Kramer, Arvid Elfström, Julia Nordlund och Oscar Gustavsson Runnsjö.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förutom att se utställarnas montrar och alla produkter, kunde man även besöka rekryteringstorget för att ställa frågor och ta reda på mer om yrken man är nyfiken på. Här fanns representanter från bland andra Högskolan i Skövde, Polisen och Försvarsmakten.

Annons

Här fanns också ett partnertorg där man kunde mingla med representanter från olika företag. Arrangörerna beräknar att mellan 4 000 och 5 000 besökare kommer att se mässan.

UF-mässan är inte bara utställning, utan man tävlar också i 16 kategorier och UF-företagarna kan genom en framskjuten placering här kvalificera sig vidare till SM i Ung Företagsamhet som går av stapeln 18-19 maj 2020 på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Skaraborg är titelförsvarande i kategorin bästa innovation, då Lidköpingsföretaget Bikelock förra året vann med en låsmutter för cyklar. Nu hoppas vi kunna försvara titeln, säger Louise Samuelsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan