Annons

Annons

Annons

Grekland: "Turkiet sprider fejkade nyheter"

Text: 

GREKLAND/TURKIET

Turkiska tjänstemän anklagar Grekland för att ha skjutit skarpt mot migranter, och dödat minst en person, i gränsområdet. Grekiska myndigheter förnekar dock med kraft uppgifterna.

Grekisk polis skjuter tårgas mot migranter och flyktingar vid Kastanies, vid gränsen till Turkiet, under onsdagen.

– Turkiet sprider fejkade nyheter, säger regeringens talesperson Stelios Petsas enligt AFP.

– Jag avvisar kategoriskt detta.

Petsas uttalade sig efter uppgifter från flera turkiska myndigheter till medier om att grekisk gränspersonal öppnat eld nära gränsövergången Kastanies, på den turkiska sidan benämnd Pazarkule. Enligt de turkiska uppgifterna dog en av de beskjutna migranterna sedan på sjukhus av skador i bröstet, medan fem andra skadats.

Annons

Annons

Tidigare sade journalister och vittnen vid gränsen att grekiska poliser och soldater har satt in tårgas för att försöka stoppa flera hundra migranter och flyktingar som på nytt försöker ta sig över gränsen från Turkiet.

Luften fylldes av tjock rök både på den grekiska och turkiska sidan vid Kastanies/Pazarkule, där det också pyr från markbränder.

Även då fanns uppgifter om skottlossning, och enligt AFP:s utsända träffades en person i benet. Migranterna och flyktingarna började därefter kasta sten mot den grekiska polisen, som svarade med tårgas.

Turkiska ambulanser sågs föra bort skadade från platsen.

Över 10 000 människor har försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i torsdags sade att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i EU. Det åtog man sig att göra i en överenskommelse med EU från 2016, i utbyte mot ekonomiskt stöd.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan