Annons

Annons

Annons

Migrantvåg från Turkiet pressar grekisk gräns

Omkring 15 000 migranter har tagit sig till Greklands landgräns mot Turkiet. Grekiska gränsvakter har stoppat närmare 10 000 personer att komma in i EU.

Landets premiärminister kallar in landets säkerhetsråd.

Migranter vandrar mot gränsövergången vid grekiska Pazarakule på söndagen.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har sammankallat säkerhetsrådet i ett krismöte på söndagskvällen på grund av den växande krisen utefter det drygt 21 mil långa aktuella gränsområdet.

Grekland säger att landet står inför ett allvarligt hot från de tusentals migranter som samlats vid gränsen.

Antalet migranter som väntar där växer. På lördagen uppgav FN:s internationella migrationsorganisation IOM att 13 000 befann sig vid gränsen. Ytterligare minst 2 000 människor anlände på söndagsmorgonen till gränsen vid Pazarkule. Men antalet som är på väg mot landgränsen tros vara betydligt större.

Annons

– Detta styrs och uppmuntras av Turkiet, säger Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Frontex höjer beredskap

Migrantvågen inleddes efter det turkiska beskedet i fredags att migranter som vill ta sig till de europeiska grannländerna inte längre ska hindras.

Twitter skrev Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att antalet migranter som försöker ta sig till Grekland landvägen på söndagsmorgonen uppgick till drygt 76 000, utan att redovisa var siffran kom ifrån.

EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex meddelar att utvecklingen innebär att man uppgraderar läget till "hög beredskap".

FN:s flyktingorgan UNHCR manar till besinning i området, där Grekland säger sig fysiskt ha stoppat närmare 10 000 migranter att ta sig över gränsen.

"Medan stater har legitim rätt att kontrollera sina gränser och handskas med irreguljära förflyttningar, så bör de undvika överdrivna och oproportionerliga medel och istället försöka skapa ett system för kontrollerad asylsökande", skriver UNHCR:s talesperson Babar Baloch till nyhetsbyrån AFP.

Krismöte i Grekland

EU-kommissionens Margaritis Schinas vill kalla till ett extrainkallat möte för EU:s inrikesministrar för att diskutera läget, EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och inrikeskommissionär Ylva Johansson följer noggrant utvecklingen.

Reaktionerna följer på den snabba utvecklingen vid gränsen, och allt mer detaljerade rapporter om läget.

Annons

Vid gränsövergången i grekiska Kastaniés sköt polis på lördagen tårgas mot migranter.

Annons

– I går gjordes 9 600 försök att kränka våra gränser, och alla hanterades framgångsrikt, säger Greklands vice försvarsminister till tv-kanalen Skai.

På söndagen tog sig också minst 500 migranter sjövägen till de grekiska öarna Samos och Lesbos.

Under dagen brände ett antal personer på Lesbos ner en oanvänd anläggning för migranter. De hade först stoppat omkring 50 migranter från att gå i land på en strand i närheten, enligt AFP:s fotograf.

Grekiska anklagelser

Turkiet huserar drygt 3,6 miljoner syriska flyktingar, kanske fler efter de senaste veckornas strider i Idlibprovinsen.

2016 tecknade EU och Turkiet ett avtal enligt vilket Turkiet skulle hindra flyktingar att ta sig till EU i utbyte mot miljardbistånd. Ett avtal Turkiet i praktiken har rivit.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, sade landets president Recep Tayyip Erdogan i lördags.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan