Annons

Annons

Annons

Turkiet: Vi öppnar gränserna mot Europa

Text

Turkiets president Erdogan bekräftar att landet öppnar gränserna och inte längre hindrar flyktingar som vill ta sig till Europa.

– Vi öppnade dörrarna, säger Erdogan.

Grekiska soldater vaktar gränsen mot Turkiet på lördagen då Turkiets president Recep Erdogan sa att hans lands gränser mot Europa öppnades.

I fredags kom uppgifter från Turkiet att man skulle öppna gränserna mot EU vilket omedelbart fick migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, säger Erdogan på lördagen.

Enligt presidenten har 18 000 migranter samlats vid gränserna mot Europa sedan i fredags och han säger att antalet kan stiga till 30 000 under lördagen, rapporterar AFP.

Turkiet har lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd. President Recep Tayyip Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU för migranter.

Annons

Annons

Tårgas mot migranter

Omkring 3,6 miljoner människor som flytt kriget i Syrien befinner sig redan i Turkiet och rädslan för att antalet flyktingar ska öka är stor i landet där missnöjet mot migrationen växer.

– Vi har inte möjlighet att hantera en ny våg av flyktingar, säger Erdogan, enligt AFP.

Grekland uppger att landet under det senaste dygnet, efter Turkiets besked, stoppat 4 000 migranter som tagit sig till gränsen.

I Kastaniés i nordöstra Grekland sköt polis på lördagsförmiddagen tårgas mot migranter.

– Regeringen kommer att göra vad som än krävs för att skydda sina gränser, säger talespersonen Stelios Petsas rapporterar Reuters.

Mänsklig rättighet

Stella Nanou, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland, säger att man följer situationen noga.

– Sedan i går har vi fått rapporter om att asylsökande och flyktingar rör sig mot Grekland och att tårgas och chockgranater har använts vid gränsen, säger hon till TT.

FN-organet uppmanar de grekiska myndigheterna att visa återhållsamhet.

– Vi är medvetna om att situationen är spänd men vi vill påpeka att även om regeringar har rätt att kontrollera sina gränser, så bör de undvika våld och upprätta ett säkert mottagningssystem. Att söka asyl är en grundläggande mänsklig rättighet, säger Stella Nanou.

Hundratusentals på flykt

Den syriska regimen bedriver en offensiv mot ett av rebellernas sista stora fästen i landet, i den syriska Idlibprovinsen som gränsar till Turkiet. Närmare en miljon människor har drivits på flykt internt i Idlib, de flesta mot den turkiska gränsen, i den största fördrivningen hittills under det nio år långa kriget.

Ryssland strider på den syriska regimens sida samtidigt som Turkiet har skickat flera tusen soldater och militär utrustning för att stötta rebellerna. Spänningarna mellan parterna har intensifierats ytterligare sedan över 30 turkiska soldater dödades i ett syriskt luftangrepp i torsdags.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan