Annons

Annons

Annons

Dotorp

Ministern på Lärcenter: Inte vanligt med högre utbildningar på kommunala lärcenter

Text: 

Ministern klev rakt in i distansutbildningen, med föreläsaren på en skärm i ena änden av klassrummet.

– Jag hade inte sökt utbildningen om jag varit tvungen att åka till Jönköping, förklarade Rebecka Johansson för Matilda Ernkrans när hon besökte Lärcenter.

Hanna och Soheila kom i samtal med minister Matilda Ernkrans utanför en av studieverkstäderna på Lärcenter. De diskuterade kring studievägledningen till högre studier.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, noterade flitigt i en liten anteckningsbok under tiden de tre Lärcenter-rektorerna Åsa Sandberg, Thomas Roos och Samuel Rundin beskrev verksamheten.

Annons

Ministern besökte Lärcenter i Falköping under onsdagen.

Lärcenter har ett stort utbud utbildningar, från SFI till högskolestudier på distans.

Att ha det samlats under ett tak, inte minst möjligheten att bedriva distansstudier på högskolenivå, ser ledningen för Lärcenter som en stor fördel.

Matilda Ernkrans diskuterade distansutbildning med Jenny Johansson, Gabriel Tengberg, Jimmy Karlsson och Rebecka Johansson, som går YH-utbildningen värdeskapande logistik. Till vänster Thomas Roos, rektor på Lärcenter.

Annons

– Den fysiska platsen där de som studerar kan träffas är viktig, det gäller även våra elever som studerar på distans, säger Thomas Roos.

Samuel Rundin fyller i:

– Man går hemifrån och kommer till en miljö gjorde för att plugga. Det spelar roll.

Två specialpedagoger och studieverkstäder som kan backa upp eleverna bidrar till att göra Lärcenter till ett centrum för studier.

Matilda Ernkrans noterade det stöd Falköping byggt upp för eleverna, och konstaterade också att det inte är vanligt med högre utbildningar på kommunala lärcenter.

På rundvandringen klev hon in i en distansföreläsning för eleverna på YH-utbildningen värdeskapande logistik, som görs i samarbete med högskolan i Jönköping.

– Jag hade inte sökt utbildningen om jag varit tvungen att åka till Jönköping, sa Rebecka Johansson, en av de fyra eleverna som följde föreläsningen via en skärm i ena änden av klassrummet.

Åsa Sandberg och Samuel Rundin, rektorer på Lärcenter, beskrev verksamheten för Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Annons

Matilda Ernkrans frågade eleverna hur de tyckte distansutbildningen fungerade.

– I början var det lite speciellt, tyckte Gabriel Tengberg.

Men de fyra var överens om att man snart vande sig vid tekniken och kände delaktighet i undervisningen.

– Förra veckan var läraren på besök här. Då kändes det konstigt att han faktiskt var på plats, sa Jimmy Karlsson.

I regeringens överenskommelse med C och L finns utbildningsmöjligheter över hela landet med som en punkt.

– Distansutbildning kan spela stor roll där, säger Matilda Ernkrans.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan