Annons

Annons

Annons

Annons

Friidrott

Duplantis nära – men inget nytt världsrekord

FRIIDROTT/Frankrike

Först 6,17, sedan 6,18 – men 6,19 får vänta.

Armand Duplantis var nära, men lyckades inte sätta världsrekord för tredje gången.

– Jag har aldrig känt mig bättre. Det är nästan synd att säsongen är över, säger han till Aftonbladet.

Svensk-amerikanen är i en galen form. I stavhoppsgalan i franska Clermont-Ferrand lade Armand Duplantis för andra tävlingen den här veckan upp ribban på 6,19 meter – en centimeter högre än världsrekordet han satte i Glasgow förra helgen.

Publiken ställde sig upp för att bära fram Duplantis till ett nytt rekord, men han rev knappt i det första försöket. Det andra försöket var inte dåligt, men inte lika nära.

Annons

Annons

Duplantis eldade på publiken inför inomhussäsongens sista hopp – men även om det var otroligt nära igen åkte ribban i backen.

Det 20-åriga fenomenet har tagit stavhoppningen till en ny nivå de senaste veckorna. Han lekte sig som väntat över ribban i sina första två hopp i tävlingen – på 5,65 och 5,87 – innan han stod över på 5,94.

Nästa höjd för "Mondo" Duplantis blev i stället 6,01 och när han även då klarade i första försöket – med en enorm marginal – kom en föraning om att ett nytt världsrekord kanske låg i luften.

Konkurrenterna Sam Kendricks och Renaud Lavillenie, den förre världsrekordhållaren som var värd för tävlingen på hemmaplan, försvann båda på 6,01 och då återstod inget annat för Armand Duplantis än att beordra upp ribban på 6,19.

Förklaringen till utvecklingen den här vintern?

– Jag kan inte svara exakt på det. Men jag har blivit bättre på allt. Lite starkare, lite snabbare. Små små detaljer här och där som gjort att jag har höjt mig. Jag är också noggrannare med allt, med vad jag äter och hur jag tränar. Plötsligt stämmer bara allt, säger han till Aftonbladet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan