Annons

Annons

Annons

Annons

Glödbränder på Knistad herrgård – rök bolmade ur skorstenen

Text: 

Räddningstjänsten larmades till Knistad herrgård utanför Skövde på onsdagen. En brand hade brutit ut i skorstenen och till följd av detta spred sig glödbränder i byggnaden.

Vid 13.30-tiden på onsdagen larmades ett större räddningspådrag till Knistad herrgård nordost om Skövde. Omkring 15 brandmän arbetade på platsen – där en soteld hade startat av okänd anledning.

Annons

– Det rör sig också om misstänkta glödbränder utmed skorstenen och det verkar ha spridit sig över flera våningar. Vi har inte sett några öppna lågor ännu, men det trycker ut rök från skorstenen, säger Roland Johansson, inre befäl på räddningstjänsten östra Skaraborg.

Annons

Han fortsätter:

– Det är en stor herrgårdsbyggnad från 1700-talet och det är av största vikt att få släckt de här bränderna så fort som möjligt.

”Göra hål vid skorstenen”

Räddningsledare på platsen var brandingenjör Robert Zeidlitz.

– Vi försöker nu komma åt glödbränderna genom att göra hål vid skorstenen, men det har varit ganska svårt att lokalisera exakt var det brinner, säger Zeidlitz.

Hur länge kommer ni att vara kvar på platsen?

– Släckningsarbetet kommer att pågå i minst två timmar till, sedan kommer naturligtvis att bevaka de platser där det brunnit, fortsätter brandingenjören.

Vid 17-tiden hade räddningstjänsten fått kontroll på branden och kunde börja avveckla på brandplatsen. Under onsdagskvällen och natten mot torsdagen finns en enhet kvar på platsen för efterbevakning.

Har det blivit stora skador på herrgården?

– Nej, det behövs lite sanering och vi har tagit hål på ett antal ställen. Att vi har så stor styrka på platsen är att vi vill ha en hög beredskap.

Evakuerades

Eftersom branden startade vid lunchtid befann det sig flera människor på herrgården – som används som konferensanläggning med tillhörande restaurangavdelning.

– Alla personer som befann sig i byggnaden fick evakuera, men det gick lugnt tillväga och ingen person kom till skada, uppger Roland Johansson.

Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott i samband med branden.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan