Annons

Annons

Annons

Annons

Polisens specialinsats: Ska granska yrkestrafiken i hela Sverige

Text: 

Den här veckan har polisen i Sverige en nationell trafikvecka.

Fokus ligger på att granska den tunga yrkestrafiken.

– Vi vill bland annat upptäcka de som kör för länge utan paus, säger Erling Andersson, poliskommissarie på Utvecklingscentrum Mitt.

Bilden är en genrebild.

Mellan den 10 och 16 februari har polisen i Sverige extra kontroller av den tunga yrkestrafiken på landets vägar. Man kommer till den största delen fokusera på att granska vilo- och körtider, farligt gods och lastsäkring, skriver polisen på sin hemsida.

Annons

Annons

Anledningen till satsningen är att man vill minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken.

– Det är viktigt att yrkesförarna är noggranna med kör- och vilotider för trafiksäkerheten. Men även transportköparna har en viktig roll. De kan till exempel bidra till ökad hastighetsefterlevnad genom att ställa krav i upphandlingar och beställningar av transporter så att förutsättningarna finns att köra säkert, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket, i ett pressmeddelande.

”En säkerhetsrisk”

Poliskommissarie Erling Andersson fyller i:

– Vi vill bland annat upptäcka de som kör för länge utan paus eftersom förare som inte får den vila de ska ha är en säkerhetsrisk i trafiken.

Polisen kommer även lägga fokus på cabotage, vilket innebär att utländska transportföretag med hjälp av ett speciellt tillstånd har rätten att åka igenom ett annat EU-land.

– Vi välkomnar polisens fortsatta fokus på cabotage. Cabotagetransporter som inte följer reglerna undergräver förutsättningarna för rättvisa villkor inom åkerinäringen, säger Petra Mejtoft, sektionschef på Transportstyrelsen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan