Annons

Annons

Annons

Annons

Handlingsplan för PFAS-områden inom ett halvår

Text: 

Inom ett halvår ska Försvarsmakten ha tagit fram en handlingsplan för områden som har förorenats av PFAS. Karlsborgs flygplats är ett sådant område.

– När vår miljö, inte minst vårt dricksvatten, förorenas är det allvarligt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Flyghangaren vid K3 i Karlsborg. Bilden är en arkivbild.

PFAS, högfluorerande ämnen, har använts i ett stort antal produkter sedan 1950-talet, bland annat i brandsläckningsskum. Höga halter från sådant skum finns bland annat i närheten av civila och militära brandövningsplatser, som. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och anrikas i näringskedjan. Hos försöksdjur har man kunnat se att levern, blodfetterna, sköldkörtelhormon och immunförsvaret påverkas av PFAS, enligt regeringens pressmeddelande.

Annons

Annons

– Vi har ett stort ansvar att se till att städa upp föroreningar och hindra nya gifter från att komma ut, så att de inte drabbar våra barn, säger Isabella Lövin.

Försvarsmakten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för områden som har förorenats av FAS, senast den 1 juni 2020. Om lite mer än ett år, senast den 22 februari, ska Försvarsmakten redovisa både vidtagna och planerade åtgärder.

I somras stoppade regeringen dräneringsarbetet på Karlsborgs flygplats, på grund av förekomsten av PFAS i området. Detta uppdrag är dock ingen direkt följd av det stoppet.

– Försvarsmakten ska ta ett helhetsgrepp om detta, säger Anna Söderström, pressekreterare hos Isabella Lövin.

Annons

Annons

Till toppen av sidan