Annons

Annons

Annons

Ny konsert till förmån för drabbade kvinnor

Den 29 februari är det fyra år sedan sångerskan Josefin Nilsson avled, och för andra året hålls en minneskonsert i Skövde, där målet är att samla in pengar till Kvinnohuset Tranan.

– Det är första gången som vi kan högtidlighålla datumet, säger Linda Johansson, som är en av initiativtagarna.

Linda Johansson och Milla Nilsson arrangerar konsert till minne av Josefin Nilsson. Platsen är Vallhall i kulturhuset och datumen är den 29 februari, fyra år efter att Josefin Nilsson dog.

Josefin Nilssons minne högtidlighålls vid en konsert i kulturhuset i Skövde.

Konserten arrangeras för att uppmärksamma kampen mot våld i nära relationer och för att hedra minnet av Josefin Nilsson, den folkkära artisten som gick bort i februari 2016.

Förra året kom ungefär 160 personer till konserten som hölls i konserthuset, och totalt fick man in mellan 16 000 och 20 000 kronor. Pengar som oavkortat gick till Kvinnohuset Tranans verksamhet.

Annons

Årets evenemang kommer att hållas i Valhall, och det finns plats för betydligt fler besökare.

Annons

– Det ligger ute 400 biljetter, och vi kan släppa ännu fler om intresset blir större, säger Linda Johansson, som tillsammans med Milla Nilsson är en av initiativtagarna.

– Jag vågar inte gissa hur många som kommer, men hoppas naturligtvis att det blir slutsålt. Vi är ute i betydligt bättre tid den här gången och så ligger ju föreställningen på en lördag då kanske fler har möjlighet.

Musiken under konserten blir en blandning av olika artister, men naturligtvis mycket från Ainbusk singers repertoar som framförs av bland annat Esther Gustafson, Ebba Hägglund och Lif Magnusdottir.

– Jag är jättenöjd med hur det blev förra året, och eftersom vi har med samma tjejer som sjunger i år. Dessutom medverkar Johanna Beijbom som konferencier, så jag tror det blir minst lika bra. Vi har också ett band och dessutom kommer Filip Rapp och Öivin Tronstad, scen- och konsertansvarig på Kulturhuset Skövde, att medverka.

Linda Johansson och Milla Nilsson är två helt vanliga tjejer som engagerar sig mot våld mot kvinnor och jobbar för ett jämställt samhälle.

– Vi har båda döttrar och vill att samhället ska vara jämställt, helt fritt från våld och att barnen ska få en bättre värld att leva i där sådant här inte händer.

Välgörenhetskonserten arrangeras i samarbete med Kulturhuset i Skövde och Next Skövde.

– Vi tycker det är ett väldigt bra initiativ, en god sak som är värd att stötta, säger Micael Worbin, som är evenemangsansvarig på Next Skövde.

Annons

Vid konserten blir de förutom musik också en del tal och föreläsningar. Bland annat kommer två poliser att berätta om hur man arbetar mot våld i nära relationer, och Kvinnohuset Tranan, UN Women samt Utväg Skaraborg berättar även de om sina verksamheter.

Annons

– Det blir också ett boksläpp, Älska mig för den jag är, skriven av Josefins syster Marie Nilsson Lind. Dessutom kommer vi att få en hälsning från Marie att läsa upp, säger Linda Johansson.

Ett inslag i arrangemanget är bh-utställningen Död, som består av 100-tals bh:ar, skänkta av anhöriga till kvinnor som dödats i nära relationer.

– Utställningen var med även förra året som bakgrund på scenen. Det är viktigt att man får se den, för den gör det mycket tydligare hur stort antalet är.

– 2018 var det 22 kvinnor som dödades av våld i nära relation i Sverige. Jag vet inte vad siffran är för 2019, men det blir tyvärr bara fler för varje år.

Det blir ett lotteri med priser skänkta av företag i Skövde, som Linda och Milla hoppas ska ge mer pengar till Tranan, och det blir också en utmaning från ett av företagen i staden.

– Vi har fått med oss Billinge Energi, som har lovat att alla biljettintäkter som kommer in mellan den 1 och den 5 februari, kommer de att matcha och skänka oavkortat till Kvinnohuset Tranan och de utmanar andra företag att göra det samma, säger Milla Nilsson.

– En önskan vi har är att det ska komma många män. Förra året var det nog 90 procent kvinnor i publiken, men det här är ett arrangemang för alla, säger Linda Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan