Annons

Annons

Annons

Skara landsbygd öst

Havsörnar i kikaren vid Trandansen – "Viktigt visa läget för de stora rovfåglarna"

Text: 

Redan på lördagsmorgonen fanns sju havsörnar på åteln inom lagom kikar-avstånd från Trandansen.

– Mellan tio och 15 havsörnar rör sig i området, säger Åke Abrahamsson i Falbygdens fågelklubb.

Han väntade 1 500 besökare de första örndagarna.

Falköpingsbon Christer Svensson spanar örn, fågelklubbens Erik Tornberger står intill. "Jag kan inget om fåglar, men är imponerad av de kunniga som finns här" säger Christer Svensson.

Göteborgarna Petra Nordin, Krister Eriksson, Maria Ottosson Nordin och Viktor Andersson tog en förmiddagsutflykt till Trandansen från sommarstugan i Saleby. De hade lyckats få korn på fyra havsörnar som lockats av åteln vid Vadboden, den ekklädda kullen några hundra meter från Trandansen.

– Jag och Krister var här förra året, i år tog vi med ungdomarna, sa Petra Nordin där kvartetten stod på utsiktsplatsen i strålande solsken.

Att det går att få havsörnar i sikte är ett kvitto på att en insats som pågått sedan 1980-talet har lyckats. På 1960- och 1970-talen gick örnstammen mot sammanbrott. Miljögifter som kvicksilver och DDT gjorde äggskalen sköra, örnarna ruvade sönder äggen. På 1980-talet inledde Falbygdens fågelklubb vintermatning av örn vid Hornborgasjön i samarbete med länsstyrelsen.

Annons

Annons

– Tanken var att giftfri föda skulle hjälpa stammen. Det har gjort väldig nytta, säger Åke Abrahamsson i Falbygdens fågelklubb, en av klubbmedlemmarna som möter upp som fågelvärdar under örndagarna.

Petra Nordin, Krister Eriksson, Maria Ottosson Nordin och Viktor Andersson tog en förmiddagsutflykt Trandansen, och fick se havsörn.

Åke Abrahamsson i Falbygdens fågelklubb tycker det är viktigt att visa besökare hur läget är för de stora rovfåglarna.

Örnarna matas vid Vadboden, några hundra meter från Trandansen. Det är ett lagom kikar-avstånd.

Men det tog tid. Örnar reproducerar sig långsamt. De häckar först när de är sex–sju år gamla, och får en eller ett par ungar. Det tog decennier innan läget blev stabilt för arten. Enligt Abrahamsson är läget fortsatt svajigt för kungsörnen.

– Den behöver fortsatt stöd och hjälp.

Kring Hornborgasjön kretsar 10-15 havsörnar. Två par är bofasta vid sjön.

– Havsörnarna rör sig över stora områden, Vänern ligger ju till exempel nära, säger Åke Abrahamsson.

Någon kungsörn kan dyka upp vid utfodringen. "En vinterbesökare norrifrån" säger Åke Abrahamssom som menar att örndagarna vid Hornborgasjön är viktiga för att visa besökare hur läget är för de stora rovfåglarna.

Normalt besöker 1 500 personer Trandansen under den första örnhelgen. Sedan följer örndagar på söndagarna 12, 19 och 26 januari samt 2 februari.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan