Annons

Annons

Annons

Säkerhetschefen: ”Vi måste ständigt höja säkerheten”

Text

Tjuvarna har blivit allt fräckare.

Även på de Skaraborgska vägarna har lastbilar rånats i 80 kilometers fart på E20.

På fredagen omhäktades sex personer vid Skaraborgs tingsrätt för en av kupperna. De kunde gripas tack vare en vaksam chaufför.

Allt fler lastbilar utsätts för brott och åkerierna tvingas ständigt höja säkerheten.

– Vi måste ständigt höja säkerheten och det finns många metoder. En är att sätta in kameror, det avslöjade en liga för en tid sedan, konstaterar Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

En annan metod är att använda så kallad MärkDNA, som fastnar på tjuvarna och gör att godset kan spåras till ägarna. De flesta åkerier utbildar i dag sina chaufförer i just säkerhetsfrågor.

– Hos oss genomgår all personal en grundläggande säkerhetsutbildning vid anställning. Chaufförer får dessutom en utökad säkerhetsutbildning, berättar Alexis Larsson.

Annons

Personlarm

I särskilt utsatta områden har chaufförerna personlarm. Extra kraftiga, automatiska lås har installerats i många fordon, och lastbärare och trailers är utrustade med gps-utrustning som larmar vid otillåten dörröppning.

Annons

Tidigare var värdetransportrån vanliga i Sverige, men i takt med att kontanterna minskar är det i stället varor som lockar. Stöld av gods är numera ett utbrett problem i logistikbranschen. Tjuvarna letar efter elektronik och andra värdefulla varor som snabbt kan omsättas i pengar.

– Det görs betydligt fler försök att bryta sig in i våra fordon nu än tidigare. Stölderna är både fräckare och grövre, säger Alexis Larsson.

Det gör att åkerierna måste skydda sig.

– Vi har ett mycket avancerat säkerhetsarbete och nära samarbete med Polisen, säkerhetsansvariga hos våra kunder och kollegor i branschen. Vi försöker hela tiden ligga steget före tjuvarna, säger säkerhetschefen.

Sex misstänkta greps

Nu till det aktuella fallet.

Sex personer misstänks för grov stöld efter att de ska ha kört bakom en lastbil och tagit sig in i flaket under färd. Efter att lastbilschauffören larmat polis kunde de misstänkta gripas i Skaraborg.

– En lastbil med elektronikgods blev förföljd av två fordon där personer lyckats ta sig upp på lastbilen och tillgripa gods under färd, berättade Joakim Nordlund, stationsbefäl vid Skövdepolisen efter gripandet den 19 december.

Flera varv i rondell

Lastbilschauffören som uppmärksammat att bilarna legat bakom en längre tid anade oråd. På väg mellan Skövde till Mariestad tog hon ett par extra varv i en rondell, men de efterföljande bilarna gjorde då samma sak. Vid ett tillfälle sänkte hon farten rejält, men då hände samma sak.

Annons

Annons

Hon valde då att kontakta polisen eftersom hon förstod att allt inte stod rätt till.

Polis slog till

När ekipaget var på riksväg 26 precis utanför Mariestad kunde polis stoppa de misstänkta fordonen och gripa gärningsmännen.

Fem greps vid Mariestad och ytterligare en person som lyckats ta sig vidare greps sedan i Jung i Vara kommun. i bilarna fan patrullerna stöldgods, men det fanns också utmed färdvägen.

Chauffören hade dock inte märkt att gärningsmännen tagit sig ombord.

Hoppade på i 70

Polisen uppger att gärningsmännen lyckats ta sig ombord i en hastighet på 70 till 80 kilometer i timman. Tjuvarna ställer sig på motorhuven, fordonet åker extremt nära lastbilen, sedan bryter de upp plomberingen och tar sig ombord.

– Sedan kastar de över stöldgodset till sina kumpaner, konstaterar polisen.

Oklart

Hur de kunde veta att lasten innehöll värdefull elektronik är dock inte klarlagt Händelsen påminner om stölderna som drabbade postens lastbilar för några år sedan, då tjuvar också tog sig in i lastbilsflak under färd.

Lasten med hämtades i Jönköping för att enligt planen köras till Värmland. Men innan dess slog gärningsmännen till – i farten.

De omhäktade är mellan 18 och 38 år och åtal ska vara väckt den 17 januari.

SE: Tjuvarnas livsfarliga kupp – här kapar de Postnord-lastbilen i 80 km/h

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan