Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Absurt med åtal för att folk dansar

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

"Åklagaren har som bevisning åberopat filmklipp som ska bevisa att dans förekom vid tidpunkter då det egentligen inte var tillåtet." Ett absurt åtal som förhoppningsvis blir det sista i sitt slag.

Dans? Inte om det saknas tillstånd.

Det var en oansenlig nyhetsnotis i Jönköpings-Posten häromdagen. En man åtalas för brott mot ordningslagen, då han låtit dans förekomma efter midnatt trots att tillståndet för den allmänna sammankomsten hade löpt ut. Det finns inga uppgifter om att illegala droger förekom. Gästerna slogs inte. De dansade – och för det riskerar mannen i värsta fall fängelse. Åklagaren har för säkerhets skull bevisning i form av film som visar att det förekom dans.

Om åtalet finns inte mycket mer att säga. Om lagtexten som det vilar på finns desto mer. Det är en bestämmelse som få verkar vilja ha men som vi ändå inte tycks kunna bli av med.

Annons

Annons

Kravet på danstillstånd har funnits i ordningslagen sedan 1956. Dess införande hade föregåtts av en debatt om moraliskt förfall i kölvattnet av att danstillställningar blev vanligare. Möten där dans förekom ansågs föra med sig supande, slagsmål och oönskade graviditeter.

Här står vi, drygt 60 år senare. Tillståndet finns kvar. Den krögare eller arrangör som saknar tillstånd gör sig skyldig till brott om den inte hejdar gäster som spritter ut i spontandans. Trots att det inte finns någon som på allvar skulle påstå att det är dans som gör att det uppstår handgemäng inom kroglivet.

Trots det, och trots att motioner om att avskaffa tillståndskravet har lämnats in av riksdagsledamöter från nästan hela vänster-högerskalan, verkar förbudet vara svårare att bli av med än vinterkräksjuka på en förskola.

I april 2016 vädrades morgonluft. Då uttalade riksdagen att tillståndsplikten bör avskaffas, ett så kallat tillkännagivande. Ett sådant tvingar inte regeringen att lägga fram ett lagförslag, men det är brukligt.

Riksdagsinitiativet landade i en utredning, som lades fram i juni 2018. Tyvärr landade regeringens utredare inte i att tillståndskravet borde avskaffas utan bara mildras. Visserligen föreslår utredningen att krogar inte längre ska omfattas av tillståndskravet. Men, som Visita har påpekat, det skulle bli upp till den enskilde näringsidkaren att bedöma om det är nödvändigt att söka tillstånd. Det skulle stå i polisens makt att göra en annan bedömning.

Annons

Givetvis är våld i krogmiljö och andra säkerhetsproblem i miljöer där många människor samlas och det serveras alkohol något som måste omgärdas av bestämmelser. Det finns dock andra lagar, brandsäkerhetsbestämmelser och serveringstillstånd bland annat, som kan hantera de risker som finns och inte torde förvärras av att det blir tillåtet att röra sig rytmiskt till musik.

Annons

Inget förslag har lagts fram av regeringen trots att det gått över ett år sedan utredningen kom, och ytterligare drygt två sedan tillkännagivandet. Så sent som i oktober svarade inrikesminister Mikael Damberg (S) på en skriftlig fråga från Mattias Bäckström (SD) att ärendet inte har kunnat prioriteras på justitiedepartementet, men att arbetet med en lagrådsremiss pågår.

Förhoppningsvis kommer regeringen att våga gå hela vägen och avskaffa förbudet helt, vilket är riksdagens vilja. Låt åtalet som väckts vid Jönköpings tingsrätt bli det sista för otillåten dans.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan